Operația de Gastric sleeve, cunoscută și ca micșorarea stomacului sau gastrectomia longitudinală, este din ce în ce mai cunoscută în rândul vedetelor care apelează la această metodă chirurgicală pentru a scăpa de surplusul de kilograme.
Intervenția chirurgicală este efectuată laparoscopic, iar recuperarea este rapidă și ușoară. Dintre persoanele publice de la noi care au recurs la această metodă de slăbit, multe au rămas cu exces de piele și au fost nevoite să apeleze la ajutorul chirurgului estetician pentru remodelarea conturului corporal.
Am stat astfel de vorbă cu medicul chirurg estetician Carmen Constantin care a povestit pentru DC NEWS despre cum se fac “ajustările” corpului după scăderea masivă în greutate, ce presupune acest lucru și la cât timp după Gastric sleeve se poate trece la remodelarea conturului corporal. Ozana Barabancea, Teo Trandafir, Raluca Bădulescu, Feli, Oana Radu, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, sunt doar câteva dintre pesoanele publice de la noi care și-au schimbat total viața după ce au recurs la operația de micșorare a stomacului și au slăbit surprinzător.
- La cât timp după operația de micșorare a stomacului se poate trece la estetica chirurgicală și remodelarea corpului?
Pacientul care a suferit o operație de sleeve gastric și astfel și-a scăzut greutatea corporală cu zeci de kilograme este deja un luptător care a câștigat o mare luptă, dar ca să câștige și lupta remodelării corporale trebuie să ajungă la o greutate stabilă (uneori corpul dă jos kilogramele în plus într-o perioadă de până într-un an ), și să o mențină 6 luni.
- Care sunt restricțiile din partea medicului chirurg estetician după o astfel de operație la stomac? E indicat să se treacă imediat la remodelarea corporală?
Operațiile chirurgicale estetice de remodelare corporală după operația bariatrică au loc când pacientul/pacienta și-a stabilizat noua greutate corporală, și o păstrează de cca 6 luni, este într-o stare bună de sănătate, nefumătoare, să aibă un stil de viață sănătos și activ.
- Ce are corpul de suferit? Care sunt riscurile și câte astfel de intervenții suportă corpul după gastric sleeve? La ce interval?
După ce a câștigat lupta cu kilogramele în plus pacienta rămâne cu semnele formei corporale precedente, și anume pielea este lăsată la nivelul feței și a gâtului, falduri de piele la nivelul brațelor, spatelui, șoldurilor, există așa numitul sorț abdominal, coapsele sunt dizgrațioase datorită pielii în exces care atârnă, formând numeroase falduri și cute adânci, fesele lăsate, sânii lăsaț, fără volum, toate aceste semne pe lângă aspectul estetic total neplăcut dau și mari probleme în efectuarea igienei corporale zilnice.
Înainte de începerea operațiilor estetice se fac investigații medicale cu scopul de a arăta starea de sănătate a pacientei sau a pacientului. Acestea constau în analize de sânge, ecografii sau consultații medicale la alte specialități, toate aceste recomandări vor fi discutate la consultul inițial cu chirurgul estetician. După ce avem răspunsul acestor investigații medicale, chirurgul împreună cu medicul anestezist decid dacă se poate opera pacienta fără riscuri suplimentare în afară de cele obișnuite date de orice intervenție chirurgicală, adică sângerare, infecție, serom, dar toate aceste riscuri sunt discutate pe larg la consultația cu chirurgul estetician.
- Cu ce anume se începe remodelarea, de unde se pornește: brațe, picioare, abdomen? Și ce este cel mai greu de reconstruit?
Remodelarea corporală se începe cu zona care este cea mai sâcâitoare din punct de vedere estetic pentru fiecare pacient: sânii, burta, talia, brațele, coapsele (picioarele), gâtul sau fața și în timpul unei operații estetice pot fi cuplate 2 sau 3 zone. Nu există o zonă mai grea decât alta, toate zonele abordate chirurgical necesită atenție deosebită la manipularea țesuturilor și un abord chirurgical tehnic atraumatic, și astfel scade durerea locală după operație, dar scade și rata complicațiilor locale, astfel că recuperarea postoperatorie este mult mai scurtă și mai ușoară.
- Cât durează practic această reconstrucție pentru ca pacientul care a suferit sleeve gastric să fie ca nou și total schimbat?
După ce pacientul a suferit o operație bariatrică și greutatea corporală s-a stabilizat pacientul poate avea nevoie de una sau mai multe operații estetice pentru a-și remodela corpul, efectuate la un interval de minim 3 luni,deci această perioadă de reconstrucție poate dura până la un an.
- Din punctul de vedere al specialistului plastician cât de recomandată este această schimbare bruscă?
În primul rând nu este o schimbare bruscă, din contră trebuie să treacă niște luni bune (până la un an) după operația bariatrică pentru a reuși să dăm jos kilogramele în plus, de multe ori ele fiind câteva zeci de kilograme, apoi aceste kilograme trebuie menținute jos, timp în care la intervale regulate se fac analize care verifică starea de sănătate a organismului, apoi se începe procesul de remodelare corporală, fiind necesară atât din punct de vedere estetic cât și de multe ori din punct de vedere al realizării igienei corporale.
- După înlăturarea excesului de piele, care sunt beneficiile și cum se va menține pacientul în formă? Trebuie să urmeze un tratament anume sau o dietă? Rămâne cu cicatrici?
Benefiiciile remodelării corporale sunt enorme, în primul rând pacientul scapă “de bagajul” pe care-l căra mereu cu el chiar dacă a slăbit marcant, astfel pacientul se simte mai ușor, mai încrezător în propriile forțe, mai sociabil, mai deschis astfel în a continua un stil de viață sănătos, în a fi activ fizic.
Trebuie să urmeze dietă sau mai bine zis planul de alimentație recomandat de chirurgul bariatric. Evident că vor fi cicatrici, dar ele sunt ascunse în zone foarte puțin vizibile și cu timpul, adică în aproximativ un an, ele devin palide, albe și foarte puțin vizibile.
- Cât de des trebuie să vină la control?
Există controalele imediat postoperatorii care sunt la intervale de câteva zile în primele 14 zile, apoi ne vedem la 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an de la operație și de oricâte ori este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News