Autorii unui articolului publicat recent de BBC, propun un test care dezvăluie ce „naţionalitate de băutor” are fiecare utilizator: bea ca un român, ca un rus, ca un britanic ş.a.m.d.
Într-un clasament publicat pe site-ul BBC News, care afirmă că a utilizat date colectate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România ocupă un uluitor loc 3 în lume în ceea ce priveşte consumul de bere.
Iată, conform unui articol publicat recent pe site-ul BBC, cum arată clasamentul primelor 5 ţări din lume în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice, la 4 categorii de băuturi: bere, vin, „tării" şi alte băuturi.
Conform clasamentului, România ocupă un surprinzător loc 3 la nivel mondial în ceea ce priveşte consumul de bere , în vreme ce Republica Moldova ocupă locul întâi la consumul de tării.
Berea a fost definită ca fiind o băutură pe bază de malţ, iar vin se referă numai la băutura alcoolică produsă din struguri. De aceea, orice alte băuturi alcoolizate produse din alte fructe decât strugurii, precum şi din sorg, orez, mei, porumb şi alte cereale, au fost incluse în categoria „alte băuturi".
Se porneşte de la premisa că o halbă de bere obişnuită, de 0,5 l, conţine 5% alcool (în volum), că vinul are, în mod tipic, un conţinut de alcool de 12% şi este servit în pahare de 175 ml şi că băuturile alcoolice tari (cum sunt vodca sau rachiul) conţin 40% alcool şi sunt servite în porţii de 25 ml.
Iată şi clasamentul pe naţiuni în ceea ce priveşte consmul diferitelor tipuri de băuturi alcoolice.
Bere:
Namibia
Gabon
România
Lituania
Republica Cehă
Vin:
Portugalia
Franţa
Andorra
Danemarca
Croaţia
Băuturi alcoolice tari:
Moldova
Grenada
Belarus
Rusia
Kazahstan
Alte băuturi alcoolice:
Nigeria
Uganda
Rwanda
Coreea de Sud
Sierra Leone
„Calculatorul" care arată cu cine seamănă fiecare utilizator în ceea ce priveşte consumul de alcool foloseşte date privind consumul mediu de alcool pur pe cap de locuitor, precum şi consumul mediu (pe cap de locuitor) de diferite tipuri de băuturi alcoolice, pentru toată populaţia cu vârsta de peste 15 ani din fiecare ţară. Datele, spun autorii, provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care publică periodic informaţii legate de consumul de băuturi alcoolice în ţările lumii, informaţii bazate pe rapoartele comerciale şi fiscale sau, în lipsă, pe date furnizate de companiile producătoare de băuturi alcoolice.
În afară de aceste date, OMS încearcă să cuantifice şi informaţiile legate de consumul neînregistrat în statisticile oficiale, de exemplu băuturi alcoolice preparate şi consumate în gospodărie ori băuturi intrate în ţară prin contrabandă. Volumul acestora este, conform rapoartelor OMS, mult mai mare decât al băuturilor incluse în statisticile oficiale; el este estimat prin studii pe eşantioane reprezentative ori prin aşa-numite „opinii ale unor specialişti" în domeniu.
Toate aceste elemente conferă datelor incluse în articolul BBC un oarecare grad de incertitudine, fapt recunoscut ca atare de autorii înşişi, care recomandă, pentru precizări privind datele şi metodologia, consultarea site-ului OMS.
Testul care arată „ce naţionalitate de băutor ai" poate fi făcut aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News