EXCLUSIV  Ce înseamnă să fii părinte prezent. Alexandra Șerb: Nu e despre perfecțiune, despre a fi un părinte care să bifeze multe lucruri / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @assumption111
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @assumption111

Alexandra Șerb, coach transformațional pentru părinți, cunoscută și ca „Mamă la pătrat, a fost invitată la emisiunea „Părinți Prezenți”, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV, unde a explicat ce înseamnă să fii părinte prezent. 

Educația conștientă este cheia pentru a construi viitorul pe care ni-l dorim pentru copiii noștri. A fi un părinte prezent înseamnă mult mai mult decât a fi doar acolo fizic. Este despre a oferi copilului tău nu doar timp, ci și atenție și conexiune emoțională. Alexandra Șerb a vorbit despre acest subiect. 

„Ce înseamnă să fii un părinte prezent?”, a întrebat Loredana Iriciuc. 

„Să fii un părinte prezent înseamnă mai întâi să știi să fii prezent tu, ca om, pentru tine și asta înseamnă să poți să fii capabil, să fii conștient de ceea ce se întâmplă pentru tine, aici și acum. Asta este o definiție scurtă, adică mintea și corpul să fie complet aliniate. Mintea să fie conștientă de ceea ce se întâmplă în interiorul corpului meu, aici și acum.

Știu că poate sună puțin vag, poate surprinzător răspunsul meu, dar hai să na uităm la ce înseamnă să nu fii prezent. Să nu fii prezent înseamnă să ai mintea tot timpul prinsă în ce urmează să vină și mă gândesc tot timpul la ce am de făcut, la ce mai trebuie să fac și e prinsă tot timpul de gândurile care sunt legate de viitor sau poate gândurile mele sunt legate în trecut și mă concentrez pe ce a fost, pe ce s-a întâmplat. Când mintea mea este ori în viitor, ori în trecut, ratează șansa de a fi în prezent.

Când sunt în prezent, eu sunt conștientă de ceea ce simte corpul meu aici și acum și asta aduce sentimentul de siguranță în corpul meu pentru că el începe să se simtă văzut, ascultat, îmi simt nevoile, voi ști ce e important pentru mine și când eu simt acest sentiment de siguranță, atunci calitatea relației cu copilul meu se îmbunătățește și devine una mai bună pentru că știu să fac asta și pentru el: pot să-l văd, pot să-i conțin emoțiile, pot să-l ajut să se simtă în siguranță, să se regleze emoțional.

Prezența aceasta depășește puțin granița de a fi fizic doar prezent. Este mai mult de atât. Este despre a da calitate prezenței noastre.”, a spus Alexandra Șerb. 

 

2. Sursă foto... (copil-parinti-familie_88802100.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @stockboy

 

Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului

Alexandra Șerb a explicat cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului. 

 „În cartea „Puterea de a fi prezent”, a lui Dr. Daniel Siegel , el povestește despre studiile care s-au făcut despre dezvoltarea copiilor și spune că unul dintre cei mai importanți indicatori care prezic felul în care un copil se poate dezvolta armonios și poate deveni un adult capabil să ducă o viață împlinitoare, este siguranța de a avea cel puțin o persoană care să fie prezentă, care să îi fie alături.

Informația scoate din presiunea de a fi un părinte perfect pentru că nu e despre perfecțiune, despre a fi un părinte care să bifeze multe lucruri. Nu e despre asta. El mai povestește despre patru componente pe care noi putem să le aducem în relația cu copilul ca să dăm calitate acestei prezențe și el să se simtă în siguranță.

- copilul are nevoie să se simtă protejat, adică eu, ca părinte, în relația cu copilul să nu fiu sursă de pericol pentru el și, în același timp, să-l și protejez de orice ar putea să-i facă rău.

- să se simtă alinat, copilul are nevoie să știe că atunci când suferă are pe cineva alături.

- să se simtă văzut sau ascultat, adică părintele să-l vadă pentru ceea ce este el, nu pentru ceea ce părintele ar vrea să fie.

- să se simtă în siguranță. Acest ingredient le cuprinde pe celelalte trei.", a spus Alexandra Șerb la emisiunea „Părinți Prezenți”, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel