Te-ai apucat de grădinărit și tocmai ce ți-ai cumpărat diverse semințe pe care vrei să le plantezi? Ei bine, ar trebui să știi ce înseamnă simbolul F1 dacă acesta apare pe pachetele achiziționate.
Seminţele F1 sunt seminţe hibrid cu efect heterozis. Heterozis reprezintă vigoarea hibrizilor. Este vorba de vitalitatea primei generaţii de hibrizi creaţi prin încrucişarea unor forme diferite din punct de vedere genetic, potrivit suntgospodina.net. Hibrizii F1 au mai multe trăsături pozitive şi mai puţin negative decât „părinţii” lor. Acest fenomen este folosit pe scară largă în cultivarea plantelor.
Primele seminţe F1 de castraveţi, roşii şi porumb au devenit populare. Plantele obţinute din aceste seminţe au adus producţii mai mari sau fructe de mărime mai mare, au înflorit mai devreme şi, de asemenea, au fost mai sensibile la boli şi dăunători.
Producţia de seminţe F1 este foarte complicată. Trebuie făcute mai multe teste pentru a evalua care încrucişare va da o varietate cu caracateristici mai bune. Liniile selectate sunt încrucişate pentru a obţine descendenţii cei mai viguroşi. Acest lucru necesită adesea îndepărtarea manuală a staminelor din plantele-mama şi aplicarea polenului colectat din liniile masculine.
Vezi și: De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută mai mult decât ai fi crezut
Dacă febra grădinăritului te-a cuprins, poți învăța cum să plantezi semințele de pătrunjel.
Cum și când se pune pătrunjelul
Seminţele de pătrunjel germinează la 2-3 grade Celsius, iar planta se simte bine la cel mult 22 de grade. Plantele mature rezistă la temperaturi de până la -28 de grade Celsius, în vreme ce plantele mai tinere nu rezistă dacă temperaturile scad sub -10 grade Celsius, potrivit cumsa.ro.
Pătrunjelului îi place mult apa. Dacă trăieşte într-un sol uscat, atunci rădăcinile se vor dezvolta insuficient. Irigă cultura de pătrunjel prin picurare, aceasta fiind metoda recomandată de specialişti. Pătrunjelul se simte bine în soluri uşoare, afânate, adânci şi bogate în humus, cu un pH neutru sau slab-acid.
Semănatul se face fie toamna târziu, fie primăvara foarte devreme, dar nu înainte ca terenul să fie pregătit. Înainte de semănat, se udă pământul. Atenţie! Nu vei iriga cultura nou înfiinţată. Dacă faci asta, rişti să deranjezi seminţele şi să compromiţi cultura. Seminţele se vor ţine în apă călduţă, la cel mult 35 de grade Celsius timp de 24 de ore, înainte de cultivare.
Plantele trebuie însămânţate la aproximativ 6 centimetri una de cealaltă. Dacă te decizi să înfiinţezi cultura într-un spaţiu protejat, este util să ştii că semănatul se face timp de o lună – începând cu jumătatea lunii iulie. Trebuie păstrată o distanţă de 5 centimetri între plante şi 20 de centimetri între rânduri. Este bine ca pământul să fie udat înainte de semănat, iar seminţele să fie tratate.
Vezi și: Cum plantezi un cireș folosind sâmburi. Nimic mai simplu! Iată metoda
Cum plantezi un lămâi în ghiveci. Reguli importante
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu