Ce înseamnă susținerea Palestinei de la Teheran. Chirieac: Efectul prezenței portavioanelor americane în Mediterană e copleșitor

FOTO: freepik @teunnijenhuis
FOTO: freepik @teunnijenhuis

Bogdan Chirieac, analist politic, a vorbit despre evoluția războiului dintre Israel-Palestina, explicând ce poate însemna răspunul negativ al Beijingului cu privire la Orientul Mijlociu.

În cadrul știrilor Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre evoluția situației privitoare la conflictul Israel-Palestina. Astfel, acesta prevede o situație prelungită a conflictului, în mare parte fiind folosite tactici de gherilă, timp în care armata israeliană uzează de căile aeriene pentru a-și duce la bun final scopul.

Potrivit analistului, victimele colaterale sunt în continuare în număr mare, cu riscul de a crește:

„Luni de zile de acum încolo, lucrurile vor decurge ca și până acum. Lovirea de ținte aeriene, intrarea pe teren, cum s-a întâmplat. Problema este că liderii Hamas se ascund între civili, populație civilă care nu are legătură cu terorismul. Sunt provocate foarte multe victime colaterale. Lucrul ăsta nu va face bine nimănui, nici procesului de pace din Orientul Mijlociu. Dar, deocamdată, Hamas e lovit în liderii săi, care sunt eliminați, depozitele de muniție sunt vizate. În continuare, vom avea acest tip de război de gherilă foarte sângeros cu pierderi și de o parte, dar și de cealaltă”

„Israelienii nu vor să omoare civili nevinovați, nici palestinienii normali nu vor să omoare israelieni nevinovați”

„Israelienii nu vor să omoare civili nevinovați, nici palestinienii normali nu vor să omoare israelieni nevinovați, Hamas-ul dorește să omoare civili nevinovați, numai că liderii palestinieni se ascund printre civili. Ce faci în momentul acesta? Oprești focul? Poate ar fi o soluție și asta și să se încerce eliminarea liderilor respectivi cu pușca pe teren, cu costuri de vieți omenești mult mai mari pentru armata israeliană. Ar putea fi și asta o tactică, dar văd că nu e o variantă îmbrățișată de generalii israelieni. Ei oricum au pierdut mulți oameni în atacurile de pe șapte octombrie. E și o altă cultură, o altă mentalitate, e Legea Talionului în Orientul Mijlociu, și de o parte, dar și de cealaltă. Nu cred că se va renunța la atacurile aeriene, iar dacă liderii Hamas vor continua să se ascundă printre palestinienii civili, mi-e teamă că numărul de victime colaterale va fi, în continuare, foarte ridicat.”

Antony John Blinken, secretar de stat SUA și diplomat, va ajunge pentru a doua oară în această perioadă în Israel, iar acest detaliu poate spune multe, și de bine, dar și de rău. Mai departe, Bogdan Chirieac transmite că e posibil să„vină vești proaste”, mai ales dacă sunt luate în considerare declarațiile purtătorului de cuvânt al Beijingului:

„Probabil că va veni cu vești proaste pentru perioada următoare pentru că tocmai s-a văzut cu Ministrul de Externe al Chinei, la Washington, iar în mod excepțional, Ministrul de Externe al Chinei a fost dus la Joe Biden. Răspunsul purtătorului de cuvânt de la Beijing a fost unul negativ față de SUA și situația în Orientul Mijlociu. Deci, cred că SUA au încercat să desprindă China de la acest tren care duce războiul în Orientul Mijlociu, adică Iran, Rusia, China, și au spus că fără China, Iran și Rusia nu au putere economică suficient de mare. Poate că le va spune asta israelienilor, poate vor încerca israelienii să pună în mișcare diplomația. Lucrurile sunt în continuare într-o nebuloasă totală acolo, mor oameni în continuare, dar fără nicio perspectivă, soluția de pace nu există. După eliminarea Hamas din Gaza, nu e clar cine va conduce această regiune. Va rămâne mereu cu această „tumoare” potențial teroristă? Va rămâne Israelul mereu în gardă, așteptând următorul atac? Ce va face Egiptul? Îi va primi pe refugiați sau nu? Sunt multe întrebări fără răspunsuri, dar și fără soluție, dacă mă întrebați.”

S-a mai pus întrebarea „Ce se va întâmpla cu Palestina, chiar dacă Hamas este complet eliminat?” iar această întrebare poate fi una foarte grea. După cum spune și Bogdan Chirieac, lucrurile par să fie mai complicate decât par prin prisma „implicării” Iranului în conflict. Chiar dacă nu este o implicare „directă”, acest lucru aduce, din nou, o „veste” bună, dar și una rea:

„Și creștinismul, acum 500 de ani, era la fel de sângeros, cum sunt fundamentaliștii religioși acolo. Ați văzut foarte bine, s-a desființat cât de cât Al-Qaeda, autoarea 11 septembrie 2001. S-a mai desființat ISIS, dar nu cu totul, iar acum a revenit Hamas, care e de multă vreme. Se desființează Hamas, poate că o să ia Jihadul Islamic Plaestinian. Practic, sunt aceleași tipuri de ideologii, dar cu nume diferite. Poți lua toți hamașii? Nu, că nu scrie pe ei „Hamas”. Cine știe ce vor face. În spate, Iranul care sponsorizează, Iranul care, atenție, nu intră în război. Teheranul și liderii de acolo dau dovadă de multă înțelepciune în ceea ce îi privește deoarece nu au intrat direct în război. Doar sunt trecuți și ei în revistă, dar nu atacă real Israelul, ceea ce înseamnă că efectul prezenței portavioanelor americane în Mediterană e copleșitor pentru Iran, deci nu se aruncă chiar cu capul înainte. E și bine, dar și rău. E bine în sensul că nu sunt total ilogici, e rău pentru că șansele ca această situație să continue sunt foarte mari.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel