Ion Petrescu, analist militar, a vorbit despre efectele mișcării talibanilor, care au preluat conducerea Afganistanului.
Publicitate
Insurgenții islamiști care au ocupat în ultimele zile cele mai importante orașe afgane și Capitala, s-au instalat în palatul prezidențial. Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraş important care rămăsese sub controlul forţelor guvernamentale afgane. Evenimentele s-au desfăşurat cu repeziciune. Preşedintele ţării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.
"Aș începe cu o confesiune a ministrul Apărării din Afganistan, generalul Bismillah Khan Mohammadi, care după ce a plecat președintele Ashraf Ghani a scris așa: "Ne-au legat mâinile la spate și ne-au vândut patria!". Dintr-o asemenea perspectivă e clar că noua conducere este una interimară, respectiv fosta administrație este prezentată și reprezentată de Abdullah Abdullah, care conduce un consiliu de tranziție, încă din vremea celui care a plecat în țara aflată la nord de Afganistan.
Pe de altă parte este de apreciat și observat inteligența cu care talibanii nu se grăbesc să-și scoată în față liderii, dar au instituția purtătorului de cuvânt ca modalitate, comparabilă cu cele folosite de statele democratice pentru a informa opinia publică cu ce au de gând.
Dacă ați avea acum imagini transmise de alte televiziuni occidentale de pe Aeroportul din Kabul, ați vedea militari americani luând poziție de luptă, cetățeni afgani disperați de regimul taliban care s-a reîntors, urcându-se pe tot felul de scări în avioane, diplomați care deja așteaptă în elicoptere momentul în care vor scăpa de acest tărâm pentru ei disperat. Președintele SUA nu singur, așa cum s-a vorbit, era în legătură directă cu vice-președintele SUA și cu cei de la Pentagon care-l informau asupra situației", a declarat Ion Petrescu, la Antena 3.
"Situația pe plan militar este dezastruoasă! Din perspectiva implicației americane masive în Armata afgană. La întrebarea firească, logică: ”De ce s-a prăbușit această instituție militară?” răspunsul este ”S-a întâmplat ca în Vietnam”, adică a fost o armată dependentă de logistica americană, care, în momentul în care au fost retrași cei care se ocupau de culegerea de informații, de alimentarea avioanelor și repararea lor și în același timp de asigurarea fluxului normal între unitățile militare afgane au plecat, ei au rămas în aer", a completat el.
"Răspunsul clar și ferm este nu! În momentul acesta, talibanii, chiar dacă au preluat o serie din tineri care e clar că au și o viziune occidentală prin natura educației lor, vor o referire la regimul dur în care tratau de o manieră sălbatică femeile și deja au decurs la acte de acest gen, se raportau la o anumită forma la viitorul copiilor lor și e clar că vor să aplice sharia (n.r. denumirea unei legislații islamice).
Cea mai nefericită veste din cursul zilei de ieri este că la Kabul este așteptat cel care este considerat viitorul lider al noii lumi musulmane, respectiv liderul taliban șeic Haibatullah Akhundzada. Asta amintește de întoarcerea lui Ali Khamenei în Iran și de o schimbare la față a întregii zone. Pentru că un stat musulman puternic în Afganistan înseamnă dureri de cap inclusiv pentru Pakistan și Iran", a încheiat Ion Petrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu