Există mai multe aspecte pe care psihologul Radu Leca le-a exprimat cu privire la ”bărbăția” unui bărbat.
Psihologul Radu Leca a oferit în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, moderată de Ramona A. Dumitru, un răspuns la întrebarea: ”Ce însemnă să fii un bărbat adevărat?”.
„Am fost întrebat în ultimele zile cum ar trebui să fie un bărbat real, un bărbat adevărat. 'Ce înseamnă, Radule, bărbat bărbat? Cum adică să fie bărbat?'. Eu vin și le spun așa: cât de tare îți dorești să fii un bărbat adevărat? Cât de tare?”, a spus Radu Leca.
„Dar ce însemnă mai întâi să fii un bărbat adevărat?”, a întrebat Ramona Dumitru.
„Noțiunea de responsabilitate te ajută, te sperie, te îndoctrinează, te îngenunchează, îți provoacă psoriazis fiindcă dacă este să vorbim despre responsabilități, ele sunt structurate pe categorii. Din acele categorii bărbații își extrag ceea ce vor să facă, când să facă, cum să facă, dar dacă s-ar putea să facă cât mai puțin ar fi extraordinar pentru toată lumea.
Este o diferență mare și foarte mare între amintirea tatălui meu, a bunicului meu, bărbați adevărați care nu făceau lucruri pe grabă, care avea mii de responsabilități pe care le rezolvau și le soluționau cu răbdare maximă și cu etică, și cu cinste. Știau că treaba lor de bărbați este să creeze un mediu de familie 100% pozitiv.
Bărbații din familia mea nu au băut de față cu membrii familiei. Când mergeau la petreceri nu consumau alcool, cel mult fumau uneori în curte, pe bătătură, pe pământ. Bărbații din familia mea au susținut toată familia din toate punctele de vedere, financiar, afectiv, emoțional, cognitiv, academic”, a precizat Leca.
„Deci, practic, bărbatul puternic este stâlpul familiei?”, a mai întrebat Ramona Dumitru.
„Da, în mod real. În interiorul psihologiei bărbatului din 2024, noi nu avem și cuvântul puternic. Deci, să fie foarte clar asta pentru toată lumea. Psihologia bărbatului în 2024 nu conține cuvântul puternic.
Oamenii respectivi nu mai sunt puternici, ei au fost crescuți în mare parte de mame singure sau mame care au fost căsătorite, dar au fost singure în căsătorie. Cum își crește mama pruncul băiat reprezintă viitorul unei societăți care ar trebui să crească, nu ar trebui să se plafoneze sau să fie distrusă. De mama care își crește copilul băiat depinde o întreagă structură socială. Voi, ca mame, stimate doamne, în momentul în care vă desfășurați toată forța în a susține un copil din punct de vedere psiho-emoțional și de al reda unei societăți, de al dărui unei societăți care să evolueze, ar trebui să creați oameni puternici.
(...) Avem nevoie de o restartare a societății din punct de vedere psiho-emoțional și începem cu psihologia bărbatului. Drpsy aduce la DCNewsTV psihologia bărbatului puternic, psihologia femeii puternice. Pe asta ne axăm, pe asta o să vorbim.
(...) Bărbatul care știe să fie bărbat trebuie să înceapă să înțeleagă ceea ce are de făcut de la mama.
Bărbatul care știe să fie bărbat are în spate o mamă puternică, puternică, nu glumă, care știe să lovească cu pumnul în masă, care îl pune să facă sport, care îl ajută să nu devină un obez, care îl ajută să nu cadă pradă dulciurilor, care nu îi permite mai mult de 30 de minute până la 16 ani pe Internet, care favorizează apariția în viața lui de preadolescent și adolescent a trei elemente fără de care bărbatul nu e bărbat: limbă engleză, sport și dans.
Știi să vorbești engleză, te las oriunde în lume, te întorci acasă, știi să vorbești, nu te faci de râs, te poți angaja oriunde pe bani mulți. (...) Sportul îl va ajuta să aibă un corp armonios, să nu fie ca Leca la 170 de kg în viu, după care să stea să tragă la sală ca nebunu. (..:)
Fără dans bărbatul nu va ști să se relaxeze, nu va ști cum să creeze o conexiune cu o femeie, se va teme de femei și se va simți handicapat în relația cu ele”, a explicat psihologul Leca.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News