Monica Macovei i-a adresat mai multe întrebări lui Andrés Ritter, candidatul susținut de Germania pentru funcția de procuror-șef european.
”Ați deținut 8 ani funcții de conducere, puteți să ne oferiți detalii despre experiența dvs. managerială, câți oameni ați avut în subordine și ce bugete ați gestionat? Puteți să dați exemple de cazuri de fraude cu fondurile europene care sunt finalizate, că ați spus că nu ne puteți da exemple despre cele în curs, dar unele poate sunt finalizate, pe care le-ați instrumentat în trecut și care au vizat demnitari de rang înalt și dacă au fost presiuni politice sau cum ați reacționat la presiuni politice?” a fost întrebarea Monicăi Macovei, adresată lui Andrés Ritter, candidatul susținut de Germania pentru funcția de procuror-șef european.
Andrés Ritter i-a răspuns: ”Încep cu ultima întrebare, presiunea politică: Slavă Domnului, am parte de ea, dar nu ca-n alte părți și sunt extrem de recunoscător pentru asta, pentru că mi-a ușurat munca, am putut să-mi întreprind activitatea fără presiuni exacerbate, presiuni a existat, critică a existat, dar nu a fost o critică care poate fi sub semnul egalității cu ceea ce se întâmplă în alte state, este cum probabil credeți și dvs. și știți și dvs. Eu conduc un Parchet care are 127 de angajați. Ce buget avem nu pot să vă spun, politica bugetară se face în altă parte. În ultimii 14 ani, am avut funcții de conducere în diverse procuraturi și am învățat un lucru foarte important: cât de mult contează să prețuiești și să respecți munca colegilor tăi și să conduci prin puterea exemplului și să fii tu însuți motivat, pentru a-i putea motiva pe ceilalți și a face muncă în echipă.” Apoi i s-a terminat timpul pentru a răspunde la această întrebare.
Monica Macovei a revenit "la prima întrebare, la faptul că nu ați avut experiență de presiuni politice, foarte bine, dar în situația asta mă întreb cum ați proceda ca procuror-șef EPPO, pentru că vorbim de 22 de state, inclusiv din Europa Centrală și de Est în care se practică presiunile politice?".
Andrés Ritter i-a răspuns: "Doamna Macovei, vă sunt extrem de recunoscător și pentru această întrebare. Esența muncii Parchetului trebuie să fie dictată de independență și de eficiență. Trebuie să respectăm cu strictețe principiul legalității, indiferent despre ce persoană este vorba, pentru a garanta așa ceva trebuie, după cum spuneam, să conducem prin puterea exemplului, e ușor ca răspuns, dar sunt situații în care nu se respectă asta, e foarte greu. Independența în sine nu înseamnă că nu există influențe politice, Parchetul nu acționează într-un vacuum. Activitatea Parchetului în sine trebuie să rezulte din faptul că ești conștient de această realitate, nu pentru a te adapta, ci pentru a-i ține piept. De aceea, le mulțumesc colegilor din UE care fac față cu brio acestor presiuni și se implică ferm pentru statul de drept arătând, în termeni concreți, ce înseamnă independența".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu