Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a arătat șocat după ce în organismul Simonei Halep a fost găsit roxadustat.
CTP a remarcat că este vorba de ”un medicament care se prescrie bolnavilor în stare foarte gravă”. ”Are niște efecte adverse, domnilor, de te ia groaza!”, a declarat gazetarul la B1TV.
”Mai întâi, vreau să vă spun că șocul meu a fost legat în primul rând tocmai de acest medicament, care nu este o substanță dopantă prin definiție.
Este un medicament, un medicament care se prescrie bolnavilor în stare foarte gravă. Este un medicament de cam ultimă soluție. De ce? Pentru că are niște efecte adverse, domnilor, de te ia groaza!
Acest medicament poate să producă hipertensiune pulmonară, poate să se asocieze această hipertensiune pulmonară cu embolii, cu tromboze, deci cu cheaguri, care să producă accident vascular”, a explicat gazetarul.
”Poate să producă, de asemenea, hiperpotasemie, care duce la vertij, la leșin, greață, diaree. Ca să iei așa ceva, riscurile să ți se facă rău pe teren, eu știu, în speranța că înmulțirea numărului de hematii din sânge, deci transportul de oxigen îmbunătățit prin forțarea organelor hematopoetice, adică splină și ficat, așa, o să îți dea niște rezistență în timp suplimentară… riscul ca acest medicament să îți facă rău, în primul rând, este enorm!”, a continuat el.
”De altfel, vă pot spune că o comisie de medici a analizat mai multe medicamente în ultimul an și acesta și a recomandat finalmente ca el să nu mai fie prescris de către medici nici măcar bolnavilor, pentru că e un medicament cu probleme de securitate, de siguranță și legate chiar de aceste efecte adverse, și că este nevoie de studii suplimentare. Iată de unde vine, din ce zonă crepusculară vine această substanță!”, a mai spus CTP.
”Care sunt riscurile asociate cu Evrenzo (roxadustat)?
Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Evrenzo (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt hipertensiune (tensiune arterială mare), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele sanguine asociată cu dializa), diaree, edem periferic (umflare, în special a gleznelor și picioarelor), hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață.
Cele mai frecvente reacții adverse grave (care pot afecta cel mult 1 persoană din 10) sunt septicemie (infecție generalizată a sângelui), hiperpotasemie, hipertensiune și tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la nivelul piciorului).
Evrenzo este contraindicat la persoanele alergice la arahide, la soia sau la substanța activă sau la oricare alte ingrediente ale Evrenzo. De asemenea, este contraindicat la femeile care alăptează sau la cele aflate în al treilea trimestru de sarcină” arată EMA.
Și, totuși, de ce a fost autorizat medicamentul?
”S-a demonstrat că Evrenzo crește valoarea hemoglobinei și o menține la nivel adecvat la pacienții cu anemie asociată cu boală renală cronică, indiferent dacă sunt tratați prin dializă sau nu. Medicamentul, care se administrează pe cale orală, s-a dovedit la fel de eficace ca ESA, o terapie administrată prin injecție. În ceea ce privește siguranța, reacțiile adverse ale Evrenzo sunt considerate gestionabile terapeutic și comparabile cu cele ale terapiei ESA. Prin urmare, Agenția Europeană pentru Medicamente a hotărât că beneficiile Evrenzo sunt mai mari decât riscurile asociate și acest medicament poate fi autorizat pentru utilizare în UE” arată aceeași sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu