Ce le-a promis China polonezilor, la forumul economic din 2012, și ce le-a dat

Summitul China - Europa Centrală și de Est este la a treia ediție consecutivă, anul acesta desfășurându-se la București. Anul trecut, reuniunea celor 16 șefi de Guvern a avut loc în Polonia, pe 26 aprilie, iar acum doi ani în Ungaria. Delegația chineză a fost condusă în 2012 de Wen Jiabo, predecesorul actualului premier, Li Keqiang. Liderii au convenit o mai bună cooperare în domeniul comerțului, al investițiilor, al infrastructurii și al noilor tehnologii. România a fost reprezentată de prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu.

China s-a angajat la Varșovia să dubleze comerțul bilateral cu Polonia în următorii cinci ani, potrivit Wall Street Journal. "În ultimii ani, în fața provocărilor aduse de criza financiară inetrnațională și criza euro a datoriilor, Polonia a cunsocut stabilitate și creștere, devenind a 20-a economie a lumii, cu o influență crescândă în chestiunile europene și internaționale", declara Wen anul trecut.

El preciza că Beijingul este pregătit să găsească metode pentru a reduce deficitul comercial al Poloniei cu China.

Analiștii internaționali apreciau, în pragul summit-ului de la București, că asiaticii nu sunt campioni la respectarea rapidă a promisiunilor. În aprilie anul trecut, Wen le spunea celor 16 șefi de Executiv că țara sa va investi în ECE un total de 10,5 miliarde de dolari în linii de credit și fonduri, pentru a impulsiona economia zonei, potrivit globalpost.com. Aceeași analiști au concluzionat, 18 luni mai târziu, că injecțiile masive de capital promise pentru blocul ex-sovietic nu s-au materializat.

Polonia nu a avut parte de investiții majore ale chinezilor, de la summit-ul din 2012 până în prezent. Este și cazul statelor baltice, al Slovaciei sau al Cehiei.

Relațiile economice dintre China și Polonia

În 2011, Polonia a fost a treia țară în ceea ce privește volum de importuri venit dinspre China. Beijingul nu este însă în top 10 țări în care ajung exporturile poloneze. Tot acum doi ani, suma cumulată a investițiilor chineze în Polonia a fost una semnificativă, de 350 de milioane de euro.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, și-a exprimat speranța că Beijingul și companiile sale vor investi mai mult în Europa centrală. El preciza în primăvara anului trecut că alte subiecte ale discuției au vizat cooperarea în domeniul surselor alternative de energie - inclusiv gazele de șist - și în cel al infrastructurii.

Un consorțiu chinez de mare anvergură, Covec, a renunțat la proiectele sale privind construcția de autostrăzi în Polonia, în urma unor controverse.

Vizita lui Wen Jiabo în Polonia a fost prima a unui premier chinez din ultimii 25 de ani. Liderii celor două țări au stabilit să organizeze consultări bilaterale la fiecare doi ani.

China preferă UngariaPrimul forum de genul celui care are loc zilele acestea la București s-a desfășurat la Budapesta, în iunie 2011. China și Ungaria au dezvoltat de-a lungul anilor un parteneriat solid, iar din 2010 până în prezent, investițiile chineze în țara vecină nouă au ajuns la 2,5 miliarde de dolari. Giganți IT precum Huawei sau ZTE, dar și firma de produse chimice Wanhua, investesc sute de milioane în Ungaria. În mai 2012, o delegație condusă de actualul premier Li Keqiang, pe atunci doar vice-prim-ministru, vizita Budapesta și încheia cu aceasta o serie de acorduri în domeniile agriculturii, telecomunicației, infrastructurii și finanțelor, conform china.org. În ciuda crizei economice, volumul schimbului bilateral dintre cele două țări atingea, în 2011, un cuantum de 9 miliarde de dolari, cu 6,2% mai mult decât cu un an înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel