"Istoricii sunt sarea şi piperul oricăror decizii din politică", a declarat senatorul Mihai Răzvan Ungureanu în cadrul unei întâlniri la Facultatea de Istorie a Universității București.
Senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a îndemnat pe studenţi să profite de anii de facultate şi să studieze, arătând că secretul succesului stă în "accesul şi familiarizarea cu informaţia". Într-o întâlnire recentă la Universitatea din Bucureşti cu studenţi ai Facultăţii de Istorie, Ungureanu a mărturisit audienţei că destinul său este rezultatul unor întâlniri fericite şi i-a sfătuit pe tineri să se înconjoare de oameni de la care vor şi au ce să înveţe.
"Destinul meu până acum... Un dram de hazard, un dram de noroc şi o bună plasare între cei care au ce să-ţi spună", a comentat senatorul. "Ora et labora, acesta este sfatul meu. Relaţia cu biblioteca şi informaţia, acolo este cheia reuşitei voastre. Fiecare raft citit este un pas uriaş în dezvoltarea voastră", a mai spus Ungureanu, care este şi profesor la Facultatea de Istorie.
Potrivit politicianului, ne raportăm din reflex la istorie, la trecut, iar în politică, fără o cunoaştere aprofundată a istoriei nu poţi emite judecăţi de valoare şi nu poţi construi proiecte. Concluzia sa a fost că cei care cred că un absolvent de Istorie nu se poate integra uşor pe piaţa muncii se înşeală. "Bronislav Komorowski (preşedintele Poloniei), Ban Ki-Moon (secretarul general al ONU), Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), Jean-Claude Juncker (preşedintele Comisiei Europene) au studiat Istoria.
Istoricii sunt sarea şi piperul oricăror decizii din politică", a mai spus Mihai-Răzvan Ungureanu. Georges Boisnard, producător la Televiziunea Română, le-a spus studenţilor că televiziunea şi radioul ar putea fi o supapă pentru absolvenţii de Istorie, aceştia având menirea să contribuie la nivelul de informare al publicului.
Studenții, încurajați să-și continue studiile în străinătate
Boisnard s-a declarat dezamăgit de absenţa totală a istoriei popularizate în România, spre deosebire de Franţa şi Anglia şi a subliniat că istoricii au o foarte mare răspundere în orice domeniu ar lucra. Ionut Epurescu-Pascovici, de la Colegiu Noua Europă, i-a sfătuit pe studenţi să îşi identifice punctele forte pentru a fi mai eficienţi în construirea carierei. Doctor la Universitatea Cornell, Pascovici i-a încurajat pe studenţii interesaţi de cercetare academică să îşi continue studiile în străinătate.
Conferinţa „Dă start carierei încă din facultate", organizată de Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Community Links şi Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural, face parte dintr-un proiect POSDRU în valoare de 500.000 de euro care îşi propune să îi ajute pe studenţi să se orienteze pe o piaţă a muncii din ce în ce mai selectivă şi mai greu de accesat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News