EXCLUSIV  Ce lecție și-a învățat România după crizele din ultimii ani. Câciu: Ne-au trezit! Putem fi un hub de energie pentru întreaga Europă, dar investițiile nu se fac peste noapte

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum se prezintă România la capitolul energie!

DC Media Group a organizat cea de-a XI-a ediție a Energy Forum: ”Tranziția către o Românie verde, provocările momentului”, eveniment la care a luat cuvântul și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România. Acesta este de părere că România are toate resursele necesare (și naturale și investiționale) pentru a se putea numi un hub de energie cu potențial major.

"Suntem într-un moment de cotitură, moment care a început încă din 2020. Nu știu de ce a trebuit să ne lovească o serie de crize ca să ne dăm seama, nu numai noi dar și europenii, că suntem vulnerabili. Am trăit în mitul perfecțiunii de după criza din 2010 în întreaga Europă dar și-n România, unde de fapt nu s-a închis în nicio criză structurală (crizele structurale și la nivel național dar și la nivel european n-au fost închise după criza din 2010!) Și acest lucru s-a dovedit până a apărut o nouă criză. A apărut pandemia - ne-am dat seama că suntem neputincioși. Dincolo de investiții în sisteme de sănătate ne-am dat seama că n-avem lanț de aprovizionare pentru medicamente.

După care ne-a lovit o nouă criză care era, de fapt, o frământare a analiștilor: o criză a prețurilor la energie sau a modului în care funcționează piața de energie, stimulată de ceea ce a însemnat războiul nedrept din Ucraina și realizarea de către europeni a faptului că dependențele nu fac bine. Dependențele creează vulnerabilități structurale masive. Iar decizia de rupere a lanțurilor de aprovizionare cu Rusia, o decizie corectă, de altfel, ne-a pus pe toți în situația să căutăm soluții să investim peste noapte. Investițiile în energie nu se pot face, după cum știm, peste noapte, la fel cum nici tranziția către un alt tip de energie.

Câciu: Ne-au trezit la realitate!

Dar, de bine de rău, consider că lucrurile astea sunt binevenite, chiar dacă au și conotații negative, pentru că ne-au trezit la realitate. Realitatea este că trebuie să acționăm foarte pragmatic și rapid. S-au spus multe și a fost mult scepticism cu privire la investițiile în energie în România. În 2022, în loc să fim toți de-aceeași parte a baricadei pentru ca economia să funcționeze, unii ai ales să speculeze situația de piață. Guvernul a trebuit să intervină în acel moment. Și totodată Guvernul a trebuit să găsească soluții de finanțare a unor investiții masive în energie. Pentru că, dincolo de a discuta despre energia din combustibilii fosili, este evident că e necesară o tranziție către un alt tip de energie. Era necesară de atunci dar, pe sistem și românesc și european, s-a lăsat pe mai târziu.

Industria a răspuns foarte bine. Rezultatele referitoare la cantitatea de energie care se pune pe piață au fost pozitive. Dar, în mare parte, acest răspuns investițional a venit cu bani proprii. Și nu pot decât să salut acest lucru, pentru că pentru noi este un semnal clar că există o intenție serioasă în a avea reziliență energetică, în a atinge - dacă vreți - obiectivul de independență energetică. Eu îmi exprim convingerea că România este și va deveni din ce în ce mai pregnant un hub regional de energie. Are toate premizele din perspectiva resursei (si a celei naturale, și a celei investiționale, din perspectiva jucătorilor care sunt pe piață) de a deveni un astfel de hub, de a furniza energie pentru regiune și, de ce nu, pentru întreaga Europă" a spus Adrian Câciu.

Conferința în format integral, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel