Ce loc ocupă România în clasamentul țărilor dezvoltate: Am coborât 3 poziții față de anul trecut; SUA și China, în fruntea listei

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Statele Unite și China domină topul celor mai puternice țări, conform indicelui Elcano Royal Institute.

Un raport recent elaborat de Elcano Royal Institute dezvăluie că puterea unei țări nu derivă doar dintr-un singur factor, ci dintr-un amestec de elemente, inclusiv o armată robustă, o economie solidă și gradul de digitalizare și inovare. Indicele elaborat de institut evaluează puterea economică, militară și "soft presence", care include dezvoltarea culturală, turismul, sportul și cercetarea științifică.

Potrivit raportului din 2023, Statele Unite și China rămân în fruntea clasamentului celor mai puternice țări, în timp ce România ocupă locul 51, în coborâre cu 3 poziții față de anul anterior.

Țările aflate în top își păstrează sau își întăresc pozițiile. SUA conduce cu o valoare a indicelui prezenței globale de 3.654 puncte, urmată de China cu 1.779 puncte. Germania, Japonia, Regatul Unit și Rusia completează primele șase locuri.

Rezultatele indică o accelerare a re-globalizării după reculul din perioada pandemiei de COVID-19, contribuit de tensiunile economice globale și războiul din Ucraina. Ascensiunea Asiei și a Chinei continuă, în timp ce UE pierde teren, iar SUA își menține prezența globală.

Modificările semnificative în primele 20 de poziții ale clasamentului reflectă creșterea influenței Asiei, scăderea treptată a influenței Europei și ascensiunea țărilor producătoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Re-globalizarea se manifestă în toate domeniile: economic, militar și "soft presence", cu o creștere de 11,6% în dimensiunea militară, cel mai mare nivel măsurat de Elcano.

Germania rămâne pe locul trei, dar influența sa scade, fiind susținută doar de dimensiunea "soft", în timp ce economia sa înregistrează o scădere din cauza exporturilor lipsite de dinamism.

Lumea post-COVID-19 devine bipolară, concentrată în jurul SUA și Chinei, iar influența Asiei continuă să crească. Japonia coboară pe locul patru, iar Marea Britanie pierde influență în era post-Brexit.

India urcă pe locul 10, în creștere la toate criteriile - economic, militar și "soft". Italia pierde locuri, ajungând pe poziția a 11-a, mai puțin influentă decât în 1990.

Franța ocupă locul 7, pierzând o poziție în favoarea Rusiei, care urcă pe locul 6. Rusia înregistrează cea mai mare creștere a influenței globale în ultimul an, în special datorită creșterii prețurilor internaționale la petrol, gaze și bunuri primare.

În ceea ce privește UE, aceasta înregistrează o pierdere treptată a ponderii în prezența globală, scăzând de la 23,2% în 2005 la 20,8% în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel