Ce mâncau românii în urmă cu 100 de ani. Se mânca mai sănătos ca acum?

Mamaliga
Mamaliga

Ce mănâncă azi românii cam ştim, dar nu ne putem da seama cât de mare este schimbarea petrecută într-un veac decât comparând hrana din zilele noastre cu cea din jurul anului 1900.

Mămăliga era mâncarea de bază, pe care ţăranii o pregăteau chiar şi de trei ori pe zi, conform descopera.ro. Se mânca mult mai multă mămăligă decât pâine, poate pentru că, mămăliga este mai uşor de făcut decât pâinea. Pâinea de grâu era o mâncare mai "aleasă", rezervată mai curând sărbătorilor.

Mai mult, în urmă cu 100 de ani, oamenii de la sate mâncau multe lucruri pe care azi tot mai puţini români le mai consumă: ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (julfă) - un produs obţinut din sămânţă de cânepă.

Poate cel mai frapant aspect este consumul mic de produse de origine animală. Ţăranii vindeau produsele de origine animală pentru a avea cu ce să cumpere lucruri pe care nu le puteau produce singuri în gospodărie. Pentru propria lor hrană se mulţumeau mai curând cu produse vegetale, adăugând la nelipsita mămăligă de porumb fel de fel de fierturi de frunze şi fructe, doar din când în când ouă sau peşte sărat, şi rareori carne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel