8,2 milioane de elevi din Spania se întorc în sălile de curs, în această lună, la jumătate de an de la închiderea școlilor. Autoritățile au luat mai multe măsuri în unitățile de învățământ din țară.
Elevii sunt sfătuiți să meargă la cursuri pe jos sau cu bicicleta. În cazul transportului școlar, masca este obligatorie de la vârsta de șase ani și recomandată de la vârsta de trei ani, iar elevii vor ocupa același loc pe tot parcursul anului, potrivit elpais.com.
Înainte de a intra în clase, tuturor elevilor ar trebui să li se ia temperatura. În unele părți, această obligație le revine părinților, care trebuie să le ia temperatura copiilor înainte să plece de acasă și să semneze o declarație în acest sens. În alte părți, verificarea se va face la ușa scolii sau a clasei. Unele unități de învățământ au optat pentru ambele măsuri. Dacă un elev are febră, nu va putea intra în școală. Dacă se descoperă acest lucru atunci când este deja în interior, va fi dus în camera de izolare pentru cazuri suspecte de COVID unde va aștepta până când un membru al familiei îl va prelua.
Intrarea în școală trebuie să fie făcută eșalonat, în intervale mici de timp, sau efectuată simultan, prin mai multe intrări, pentru a evita aglomerația. Cu excepția elevilor mici, ceilalți vor intra cu mască și cu obligația de a menține o distanța de siguranță. Doar ei și personalul pot, de regulă, să intre în școală.
Părinții ar trebui să se separe de ei afară și, tot acolo, să îi și aștepte pentru a-i lua acasă. Activitățile de curs cu părinții sau specialiștii externi sunt suspendate. Procedurile administrative și contactul dintre familii și școală vor fi efectuate ori de câte ori este posibil electronic, prin telefon, e-mail sau în mod obișnuit. Până acum, familiile și elevii mergeau împreună la școală, formând mulțimi în curte. Accesul părinților în curtea școlii va fi permisă doar în cazuri excepționale. Au fost stabilite trasee fixe în cadrul școlii, pentru a reduce contactul dintre elevi.
Înainte de începerea cursurilor, aceștia trebuie să se spele pe mâini, de preferință cu apă și săpun, deși în clase vor avea și gel hidroalcoolic. Vor repeta această operațiune de cel puțin cinci ori pe zi.
Inițial, ministerele Educației și Sănătății au prezentat două opțiuni pentru formarea unor clase sigure. Pentru cei mai tineri, în etapele infantile și primii ani de școală primară, au propus așa-numitele "grupuri stabile de coexistență", de 15 sau 20 de elevi. Cu condiția ca aceștia să nu se amestece cu elevii din alte clase, nu vor purta măști și nici nu vor păstra distanța generală de 1,5 metri. Pentru restul nivelurilor educaționale, Guvernul a solicitat menținerea distanței interpersonală.
Măștile, obligatorii pentru toți copiii de peste șase ani
Măștile au devenit obligatorii pentru toți copiii de peste șase ani, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-un grup stabil de coexistență. Numai pentru elevii cu vârste de la doi până la cinci ani "grupurile stabile de coexistență" sunt menținute cu formula lor inițială: nici mască, nici distanțare. Pentru a preveni infectarea, se va elimina munca în echipă.
Guvernul insistă asupra cursurilor care trebuie susținute față în față. Unele comunități autonome (cum ar fi Comunitatea Valencia, Insulele Baleare și La Rioja) au inclus deja predarea mixtă în protocoalele lor din iulie, în școlile unde distanțarea nu poate fi garantată. Aragon a anunțat-o la scurt timp. Madridul a făcut-o la sfârșitul lunii august. Prezența în zile alternative pare mai eficientă. Guvernul s-a angajat să furnizeze dispozitive și conexiune la internet tuturor elevilor care au nevoie de aceasta.
Unele comunități interzic sportul cu mingea și de contact, dar, în general, singurele linii directoare, pe lângă purtarea măștii de la vârsta de șase ani, sunt menținerea distanței interpersonale și supravegherea de către profesori sau cu ajutorul camerelor de luat vederi.
Regulamentele impun obligația de a aerisi sălile de clasă de mai multe ori pe zi și, dacă este posibil, să fie ținute ferestrele și ușa deschise în timpul orelor. De asemenea, se solicită utilizarea spațiilor în aer liber ori de câte ori este posibil - „atât pentru activități educaționale, cât și pentru activități de agrement”, spun unii.
Școlile trebuie să desemneze o persoană responsabilă cu coordonarea acțiunilor legate de COVID și care acționează ca interlocutor cu unitatea de sănătate publică din zona lor. În mod normal, funcția este asumată de un membru al conducerii sau de un profesor. Școlile ar trebui să aibă o cameră de izolare, unde vor fi duși elevii care prezintă simptome COVID.
Minorul va rămâne acolo, însoțit de un membru al personalului, până când va fi luat de cineva din familie. Acesta trebuie să ia legătura cât mai repede cu centrul de sănătate sau să apeleze numărul de telefon stabilit pentru asemenea cazuri. Suspiciunea de infectare cu coronavirus va fi transmisă mai departe către direcția de sănătate publică. Până când va fi preluat, elevul va purta o mască chirurgicală (dacă are peste șase ani), precum și adultul care îi însoțește. Dacă elevul nu poartă mască (din cauza vârstei sau a patologiei de bază), însoțitorul său va purta o mască tip FPP2.
Dacă se detectează un caz suspect, doar cei afectați vor rămâne izolați (cu excepția cazului în care direcția de sănătate publică decide altfel) până când vin rezultatele testelor. Dacă persoana respectivă este depistată pozitiv, și face parte dintr-un "grup stabil", toată clasa sa va fi considerată contact strâns și va intra 14 zile în carantină. Dacă nu, serviciile de sănătate vor stabili cine sunt contactele strânse și cine trebuie să intre în carantină. Școala va fi închisă numai dacă direcția de sănătate publică concluzionează că există „o transmisie necontrolată, cu un număr mare de cazuri” în grupuri distincte.
Sălile de mese vor fi organizate în schimburi sau se vor extinde în alte spații, inclusiv în sălile de clasă ale fiecărui grup, pentru a se menține distanța de cel puțin 1,5 metri (cu excepția "grupurilor stabile de conviețuire").
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu