O fotografie publicată pe Facebook arată ce materii se studiau în România anilor '40, dar și cum erau evaluați elevii.
O femeie a găsit foaia calificativă a bunicii sale, ce datează din anul 1940, și a postat-o pe Facebook. Postarea devenită virală arată cât de diferită este școala din ziua de azi de cea din 1940.
În fotografia cu pricina se observă atât ce materii se studiau din clasa I și până în clasa a VII-a, dar și cum erau evaluați elevii.
În vreme ce o parte dintre materii se studiază astăzi sub altă denumire, altele nu mai există. Spre exemplu, în anul 1940, elevii făceau 'Lucru de mână', 'Practică agricolă' sau 'Datoriile omului și cetățeanului'.
De asemenea, copiii învățau să aibă grijă de sănătatea lor și să facă sport, inclusiv gimnastică, la o materie numită 'Deprinderi igienice, sport și gimnastică'.
Potrivit documentului, media elevului era făcută inclusiv din nota de la 'Frecvență'. Altfel spus, elevii nu primeau note doar pentru rezultatele la învățătură, ci pentru faptul că veneau la școală.
Grupa Educația Sănătății. Materii: Anatomia și igiena; Deprinderi igienice, sport și gimnastică.
Grupa Educația Minții - Științifică. Materii: Geografie; Științe naturale; Științe fizico-chimice, Matematică.
Grupa Educația Minții - Practică. Materii: Lucru de mână; Practica agricolă.
Grupa Educația Minții - Literatură. Materii: Istoria; Limba română.
Grupa Educația Artistică. Materii: Lectură și recitări frumoase, dialoguri, teatru școlar; Cântul; Desenul; Scrierea frumoasă.
Grupa Educația Morală și Religioasă. Materii: Datoriile omului și cetățeanului; Religia; Purtarea; Frecvetarea.
„Cum se făcea evaluarea elevilor pe vremuri… Am găsit această foaie calificativă a bunicii mele, din 1940. Nu erau vremuri tocmai ușoare, dar școala era școală. Haideți să vedem rubricile principale:
– Educația sănătății. Anatomia și igienă. Se notau separat deprinderile igienice, spotul și gimnastică.
– Educația minții. Cu 3 subcapitole – educația științifică (matematică, științe fizico-chimice, științe naturale, geografie), educația practică (lucrul de mâna, practică agricolă) și literatură (cu istoria și limba română).
– Educația artistică. Lectură, recitarile frumoase, dialogurile între școlari, cantul, desenul și scrierea frumoasă.
– Educația morală și religioasă, cu datoriile omului și cetățeanului, religia, purtarea, frecventarea”, este mesajul care însoțește fotografia publicată de Cecilia Caragea.
VEZI ȘI: Cîmpeanu, anunțurile momentului din educație. EN 2022 rămâne neschimbată
VEZI ȘI: Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la numărul de absolvenţi de studii superioare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu