Multe persoane și-au pus întrebarea „ce medic se ocupă de ganglioni”. Din cauza faptului că inflamarea acestora este cauzată de o infecție sau a degenerării unor celule canceroase, este indicat să consultați un specialist de boli infecțioase. De asemenea, ganglionii măriți sunt de cele mai multe ori un simptom al altor boli ce trebuie identificate și tratate de medicul respectiv.
Primele semne și simptome la care trebuie să acordați o atenție sporită este creșterea vizibilă a acestora. Ganglionii inflamați pot fi însoțiți de febră, durere locală sau slăbiciune musculară. Cele mai frecvente boli ce se manifestă prin mărirea dimensiunii lor sunt tumorile maligne sau infecțiile virale.
Ganglionii limfatici sunt formațiuni de circa 1,5 centimetri ce sunt dispuși pe vasele de sânge limfatice în organism. Rolul acestora este să asigure integritatea sistemului imunitar, să elimine toxinele și să lupte împotriva diferiților agenți patogeni ce pătrund în corp. Adenopatia inghinală este o afecțiune ce presupune creșterea dimensiunii ganglionilor din zona inghinală. Când vine vorba de tratarea lor, medicul la care apelați poate fi din mai multe domenii de activitate.
De cele mai multe ori, aceștia se inflamează ca un simptom al altor boli. Afecțiunile apar din cauza unei infecții sau a degenerării celulelor canceroase. Dacă observați un ganglion inflamat va trebui să mergeți de urgență la un consult de specialitate. De aceea, se merge cu precădere la un specialist de boli infecțioase deoarece creșterea acestora se datorează de cele mai multe ori unei infecții din organism. Totodată, se poate apela la un oncolog (tratează neoplazii maligne), la un chirurg (acesta tratează ganglionii limfatici în prezența unor complicații), la un edocrinolog sau la un specialist TB.
Dacă suferiți de adenopatia inghinală primele semne ce vă pot trimite la medicul specialist sunt durerile locale, febra, slăbiciunea musculară sau congestia nazală. Trebuie să știți faptul că ganglionii inflamați din zona inghinală sunt un simptom al altor boli mult mai grave. Cele mai frecvente afecțiuni sunt diferite tipuri de infecții virale, bacteriene sau parazitare, bolile cu transmitere sexuală, tumori maligne ganglionare primare, leucemii sau hernia inghinală. Spre exemplu, filarioza este o infecție cu un parazit ce afectează ganglionii limfatici și vasele limfatice. Aceasta se poate transmite prin intermediul înțepăturilor de țânțari. În cazul infectării se caracterizează prin febră, urină de culoare albicioasă și adenopatie inghinală dureroasă.
O altă afecțiuni ce se manifestă prin inflamarea ganglionilor inghinali este hernia de disc. Aceasta se manifestă prin slăbirea mușchilor abdominali și prin apariția unei umflături în zona inghinală. Boala se poate identifica printr-o senzație de arsură la nivelul zonei inghinale, prin senzație de presiune, durere și disconfort. Pentru identificarea exactă a cauzei pentru care ganglionii sunt inflamați va trebui să se efectueze o anamneză.
„Ce medic se ocupă de ganglioni” a fost întrebarea ce a stat pe buzele multor persoane ce s-au confruntat cu inflamarea acestora. Totuși, consultul depinde și de alte semne și simptome pe care le aveți. După o vizită la medicul de familie, acesta vă va trimite la un specialist ce vă poate ajuta. Totodată, puteți apela și la câteva tratamente naturiste sau la antiinflamatoare pentru a ameliora durerile, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu