Pentru tinerii care vor să ajungă la mare în vacanța de 1 Mai, dar nu au suficienți bani, există o soluție: „Carpooling”. Acesta se referă la împărțirea spaţiului unei maşini între mai mulţi pasageri (care nu se cunosc între ei iniţial) pe un traseu prestabilit.
Autor: Marina Peteoacă
„Carpooling-ul” a apărut în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Metoda a fost preluată cu succes și de alte țări europene și nu numai. Există benzi speciale pe autostrăzi sau locuri de parcare dedicate mașinilor care au la bord mai mult de doi pasageri.
Mai exact, persoanele care dețin o mașină, merg pe o anumită rută și au locuri libere, pot posta pe unul din site-urile dedicate „carpooling-ului” (http://4inmasina.ro/, http://www.autostoponline.ro/, http://www.cumasina.net/) pentru a-i ajuta pe ceilalți. Regulile sunt simple, trebuie să menționați situația în care vă aflați ( în căutare de loc sau în căutare de pasageri) și, de asemenea, localitatea din care porniți și locul spre care vă îndreptați.
Dincolo de împărțirea mașinii cu alți pasageri care au aceeași rută, pentru a diminua cheltuielile de deplasare ale fiecărui pasager până la urmă, „carpooling-ul” înseamnă: grijă pentru natură – prin reducere de emisii de carbon și de trafic – și socializare. Un concept cu componentă de utilitate (transport), cu componentă de responsabilitate (față de mediu) și cu componentă emoțională (socializare).
Dar, indiferent dacă alegeți „carpooling-ul” de nevoie sau de plăcere este bine să urmați următoarele sfaturi, care pot fi găsite și pe site-ul http://4inmasina.ro:
Printre platformele dedicate, mai de seama sunt www.carpooling.com din Statele Unite (cu 4 milioane de utilizatori înregistrați și acces la 650.000 de trasee zilnic) și www.covoiturage.fr din Franța (țara care sărbătorește anual ziua „carpooling-ului”).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu