Constantin Niță, fostul ministru al Economiei, face o prognoză asupra situației economice pentru 2017.
"Guvernul tehnocrat ne comunica în luna noiembrie 2016 un deficit bugetar de 0,73% din PIB ceea ce reprezintă un punct pozitiv în abordarea principalilor indicatori macroeconomici.
Dar, iată că pentru sfârşitul lunii decembrie 2016, avem un deficit de 2,6% din PIB, lucru nemaiîntâlnit ca într-o lună să duci deficitul cu aproape 2% din PIB. Înţeleg că la Ministerul de Finanţe s-a făcut o analiză pe această temă şi aceasta a condus la un rezultat care ne face să credem că cineva nu a fost corect în raportarea cifrelor pe 2016", scrie pe blog fostul ministru al Economiei din Guvernul Ponta.
"Astfel s-a constatat că valoarea neîncasărilor la buget a fost de de 13,5 miliarde de lei pe luna decembrie, ceea ce înseamnă o neimplicare a factorilor de decizie în colectarea taxelor şi impozitelor. La acestea trebuie să adăugăm faptul că intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a unor măsuri de reducere a fiscalităţii precum: reducerea TVA de 1%, renunţarea la taxa pe stâlp şi altele reprezintă alte 6,5-7 miliarde de lei minus la bugetul de stat. Adăugăm la acest minus şi creşterea salariilor şi pensiilor, aprobată săptămâna trecută, şi avem un tablou nu tocmai optimist pentru 2017.
[citeste si]
De aceea vor trebui soluţii urgente de mărire a încasărilor la bugetul de stat precum şi luarea unor măsuri de repornire a investiţiilor care să ducă la plusvaloare în economie.
Am toată încrederea în profesionalismul actualului ministru de finanţe, dar îmi vine greu să cred că anul acesta se va încadra în deficitul de 3%.
Desigur, că unii vor spune şi ce dacă depăşim acest procent? Pe termen scurt, nu ar fi o problemă dacă acest deficit se duce în investiţii, care, la rândul lor, vor produce plusvaloare pe termen lung. Dacă acest deficit se duce în consum atunci ne aşteaptă „zile negre". Eu sper să nu ajungem aici", conchide Constantin Niță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News