EXCLUSIV  Ce ne pregătește Guvernul: măsuri fiscale și creșteri de taxe și impozite. Elena Cristian, informații de culise

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României

Analistul economic Elena Cristian, redactor-șef DC Business, a explicat ce măsuri se află acum pe masa Guvernului, pentru acoperirea găurii din bugetul statului.

"Creşterea TVA-ului a căzut"

"Din ce ştiu eu, până ieri, până la declaraţia președintelui, se lucra pe mai multe scenarii. Unul dintre ele era, evident, creşterea TVA-ului. În acest moment, creşterea TVA-ului de la 19% la 21% a căzut, cel puţin pentru prima fază la care se lucrează acum şi se merge pe unele "eliminări de facilităţi fiscale", care, tradus, înseamnă tot creşteri de impozite şi taxe, dar nu sunt directe.

Într-o primă fază, se pare că, de la 1 septembrie, se intenţionează, pe lângă acel impozit special vehiculat în presă - pentru clădirile rezidenţiale peste o anumită valoare -, umblarea la impozitul pe microîntreprinderi. Am văzut că, în presă, se vehiculează creşterea procentului de la 1% lal 2%, chiar la 3%. Eu ştiu că se va umbla la pragurile pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie - se va coborî pragul la 100.000, de la 500.000. Înseamnă că, în medie, cam 300.000 de microîntreprinderi vor trece, de la impozit pe micro, la impozit pe profit, cu implicaţiile de rigoare şi cu tot ceea ce înseamnă creşteri de costuri pentru activitatea curentă.

Eliminarea facilitaţilor fiscale pentru IT, construcții și agricultură

Alte măsuri.... Sigur, vorbim de creşterea accizelor la tutun, alcool, jocuri de noroc, produse de lux, într-o primă fază, de la 1 septembrie. În ceea ce priveşte accizele la combustibili, creşterea ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie. Se va mai umbla la eliminarea facilitaţilor fiscale pentru cele trei categorii - IT, construcții și agricultură.

Toate aceasta ar trebui să acopere gaura bugetară, însă nu se va întâmplat asta. Toate simulările făcute, în acest moment, la Ministerul Finanţelor arată că nu se acoperă decât în procent de 30%. De unde vor scoate restul de 70%, ca la finalul anului să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de sub 4,4%, eu nu ştiu. Că nu ştiu eu nu e o tragedie. Dar nu ştiu nici ei. Şi aici începe tragedia!", a spus Elena Cristian.

"De trei luni, inspectorii ANAF nu mai fac niciun fel de controale"

"Astăzi, vorbeam cu liderul de sindicat de la ANAF, Vasile Marica, şi mi-a spus că inspectorii ANAF, de trei luni, nu mai fac niciun fel de controale, pentru că există un act normativ care le interzice să meargă în control la agenţii economici, că ar fi fost nevoie de norme metodologice pentru aceste controale şi, în lipsa lor, inspectorii stau în birouri. Practic, nu se poate încasa mai mult, nu se poate umbla la gradul de colectare. Nu ştiu de unde vor lua bani.

Dacă mă întrebi pe mine, în acest moment, măsurile vehiculate par aşa... ceva doar ca să se facă. Cheltuielile statului sunt foarte mari - au crescut cu 25% în primele cinci luni -, veniturile nu se încadrează în ceea ce şi-au propus prin Legea bugetului. Eu cred că va fi nevoie de alte măsuri, cât mai repede cu putinţă.

În primă fază, vor experimenta aceste măsuri despre care se tot vorbeşte şi vom vedea ce se va întâmpla de la 1 ianuarie. Nu cred că sunt suficiente şi nu cred că vor rezolva ceva din ceea ce trebuie să rezolve. Delegaţia care se află zilele acestea la Bucureşti a venit să spună clar: "Nu reduceţi deficitul bugetar, veţi avea probleme cu fondurile europene.", a punctat analistul economic.

"Să sperăm că nu se va repeta scenariul din 2009"

"Urmează un pachet destul de dur, de la 1 septembrie. Ordonanţa de urgenţă este scrisă deja. Probabil că va trece, într-o primă lectură, chiar în prima şedinţă de Guvern. După ce se va vedea rezultatul, se vor face simulări pe celelalte măsuri şi, într-un final, se va ajunge la majorarea TVA-ului care se spune că va aduce cele mai mari venituri la buget, dar şi cele mai mari efecte pentru populaţie, pentru că vor creştere toate preţurile în lanţ.

Să sperăm că nu se va repeta scenariul din 2009 şi că, într-un final, nu se va apela la un împrumut de la FMI, pentru că şi atunci s-au întâmplat toate aceste lucruri care au culminat cu creşterea TVA-ului şi apoi cu împrumutul de la FMI destul de consistent - acela de 20 de miliarde de euro", a concluzionat Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel