Ce ne rezervă vremea pentru următoarele două săptămâni. Vezi prognoza

cules
cules

România s-a confruntat în prima zi din octombrie  cu cea mai rece zi din ultimii 80 de ani. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un raport prinvind prognoza meteo până pe  13 octombrie, utilizând produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

Vremea va fi deosebit de rece în prima jumătate a intervalului, valorice termice maxime estimate până în data de 4 octombrie urmând să se situeze în jurul valorii de 10 grade Celsius. În ceea ce priveşte minimele termice, acestea vor fi în scădere accentuată, până la 1-2 grade Celsius în timpul nopţii, în intervalul 4-6 octombrie.

 La sfârşitul acestei săptămâni, vremea se va încălzi uşor, astfel că estimările pentru perioada 8-13 octombrie indică maxime cuprinse între 16 şi 18 grade Celsius şi minime între 6 şi 8 grade Celsius.

Începând cu 2 octombrie, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Condiţii de ploi slabe vor mai fi în jurul datei de 9 octombrie.

OLTENIA

 În prima săptămână a intervalului analizat, vremea va fi rece, temperaturile diurne ajungând la 10-12 grade Celsius, iar cele din timpul nopţii coborând până la o medie regională de 2 grade Celsius în data de 4 şi 5 octombrie.

Din 7 octombrie, temperatura va creşte uşor, maximele ajungând până la 15-17 grade Celsius, iar minimele, la 6-8 grade Celsius.

În primele zile ale acestei săptămâni, se vor semnala ploi pe arii extinse, după care acestea se vor reduce treptat. Probabilitatea pentru ploaie va creşte în intervalul 7-10 octombrie, dar cantităţile de apă vor fi slabe.

BANAT

În prima săptămână a intervalului, vremea va fi deosebit de rece penetru această perioadă din an. Valorile termice maxime se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade Celsius, şi chiar uşor mai scăzute pe 3-4 octombrie. În ceea ce priveşte valorile minime, acestea vor fi în scădere accentuată, astfel că în dimineţile din 4 şi 5 octombrie se vor apropia de 0 grade Celsius.

În cea de-a doua parte a intervalului analizat, temperaturile vor creşte uşor, ajungând la valori apropiate celor normale pentru această perioadă: minime de 7-8 grade Celsius şi o maximă de aproximativ 18 grade Celsius.

 Între 7 şi 10 octombrie, sunt posibile ploi slabe cantitativ.

 CRIŞANA

În săptămâna 1-6 octombrie, vremea se va răci semnificativ. Pe 3 şi 4 octombrie, temperaturile maxime vor scădea de la o medie de 15 grade Celsiu, spre 10-11 grade Celsius. În timpul nopţilor, scăderea ce mai accentuată se va produce pe 4 şi 5 octombrie, când minimile se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius.

 Începând cu 6 octombrie însă, tendinţa va fi de încălzire uşoară şi treptată. Astfel, temperaturile înregistrate în timpul zilei se vor situa în jurul valorii de 16-17 grade Celsius, în vreme ce în timpul nopţii vor fi de aproximativ 6 grade Celsius.

 TRANSILVANIA

În perioada 1-6 octombrie, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an, abaterea termică faţă de mediile climatologice urmând a fi de aproximativ 10 grade Celsius. Astfel, media regională a maximelor va fi de 8 grade Celsius.

 Nopţile vor fi mai reci în a doua parte a acestei săptămâni, când se vor înregistra minime predominant negative, în jurulmediei de -2 grade Celsius.

 În cea de-a doua săptămână a intervalului analizat, temperaturile vor creşte, maximele ajungând la circa 14 grade Celsius, iar minimele, la 3-4 grade Celsius.

Pe 8 şi 9 octombrie, în regiune vor fi condiţii slabe de ploaie.

 MARAMUREŞ

Până duminică, 6 octombrie, temperaturile maxime medii vor fi în scădere în această regiune, ajungând până la 9-10 grade Celsius. Valoarea temperaturilor minime va atinge -2 sau chiar -1 grad în timpul nopţii, pe 4 şi 5 octombrie.

 Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că în perioada 7-13 octombrie maximele termice vor fi de aproximativ 16 grade Celsius, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 5 grade Celsius.

Ploi slabe cantitativ se vor semnala în primele trei zile ale lunii octombrie şi după data de 8 octombrie.

 MOLDOVA

În prima săptămână a lunii octombrie, vremea va continua să se răcească, astfel încât temperaturile maxime nu vor depăşi în medie 8-10 grade Celsius. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5-6 grade Celsius în primele două nopţi şi de 1-2 grade Celsius în intervalul 3-6 octombrie.

După data de 5, vremea se va încălzi treptat, iar în perioada 8-13 octombrie se vor înregistra maxime termice cuprinse între 13 şi 15 grade Celsius. Temperaturile din timpul nopţii vor fi în creştere după data de 7 octombrie, până la o medie regională de 5-6 grade Celsius.

DOBROGEA

În intervalul 2-8 octombrie, vremea va fi deosebit de rece în Dobrogea. Maximele termice se vor situa în jurul valorii de 9-10 grade Celsius, iar minimele din timpul nopţii vor fi de circa 4 grade Celsius.

 În următoarea săptămână, tendinţa va fi de încălzire. Astfel, în intervalul 8-13 octombrie, se va ajunge la o medie regională a maximelor de aproximativ 16 grade Celsius şi a minimelor, în mediem, de 7-9 grade Celsius.

 Până miercuri, 2 octombrie, pe arii extinse va ploua şi se vor cumula cantităţi mari de apă. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel