Prezent în studioul DC News, Crin Antonescu a trecut în registru și cele două mandate ale lui Klaus Iohannis. "Sigiliul" s-a aplicat: invitatul a acordat două note: "(...) sunt trei merite importante ale mandatelor lui Iohannis...".
"O întrebare foarte dificilă. Dacă puteți răspunde, poate nu sunteți pregătit... De la 1 la 10, cu cât ați cota cele două mandate prezidențiale ale domnului Klaus Iohannis, al cărui naș la președinția României sunteți?", întreabă Bogdan Chirieac.
"Nu... Asemenea copii nu pot fi nășiți decât de către popor. Președinții sunt copiii poporului...", arată Crin Antonescu.
"L-ați condus însă la cristelniță?", glumește Bogdan Chirieac.
"Nu, nu, nu. Nu l-am condus la nimic. Eu am și contracandidat cu domnul Iohannis. L-am adus la un moment dat mai aproape de scena centrală", spune Crin Antonescu.
"În Sfânta Biserică", mai glumește Bogdan Chirieac.
"(...) Dânsul fiind un personaj deja atunci când l-am adus. De ales, l-au ales mai întâi partidul pentru candidatură și după aceea poporul. O dată, întâi, de două ori și iar", continuă Crin Antonescu.
"De unde se vede că domnul Ponta nu a avut suficient popcorn?", întreabă, ironic, Răzvan Dumitrescu.
"Asta e cu totul altceva...", răspunde Crin Antonescu.
"(...) Note. Nu mă gândesc să dau note. Vreau să evit... Nu vreau să fie niște note. Pentru că nu sunt profesor. Pentru că... nu-i frumos. Dar, ca să nu credeți că evit, ceva în genul: nota cinci pentru primul mandat, nota patru pentru al doilea", zice Crin Antonescu.
Foto: Agerpres
"Dar prin comparație cu Băsescu?", întreabă Răzvan Dumitrescu.
"Prin comparație cu Băsescu am și spus-o. Dacă sunt trei merite importante ale mandatelor lui Iohannis (și nu-s de colea, repet, sunt importante)...
Eu nu i-am dat aceste note. Am simulat aceste evaluări în raport cu Traian Băsescu, pentru că (n.r., dacă le-aș fi dat cu adevărat), atunci erau mult mai mari. Eu am dat notele în raport cu așteptările post-Băsescu.
Păi, Klaus Iohannis a ținut România pe direcția corectă (iar ăsta nu-i chiar un lucru banal). Asta apropo de politica externă, dar nu în termenii de forță pe care ni i-am fi dorit — totuși, a ținut-o pe direcția corectă. Repet, nu-i un lucru chiar banal.
Apoi, ceea ce-am numit statul paralel sau imixtiunea revoltătoare a politicului în deciziile justiției, a serviciilor în justiție și așa mai departe, au fost categoric semnificativ diminuate în acești zece ani.
E de discutat în continuare cum e statul român din acest punct de vedere (și după părerea mea nu e bine), dar s-au diminuat semnificativ și, dacă vreți, comparați cu Traian Băsescu — chiar nu-mi puteți arăta adversari politici fugăriți cu parchetele de către Klaus Iohannis.
Adică nu s-a întâmplat chiar ca oameni care l-au criticat, l-au atacat, l-au... mă rog, n-au făcut ce dorea el să fie, din punctul ăsta de vedere, eliminați...
Deci sunt trei lucruri care fac să nu existe comparație cu mandatul lui Traian Băsescu și, apoi, să nu uităm (n.r., un lucru) — chiar dacă în timpul lui Klaus Iohannis putem să inventăm nemulțumiri legate de pozițiile României, de poziția României în politica internațională, în raport cu Statele Unite, că am fi sau n-am fi o colonie americană (...)", adaugă Crin Antonescu.
Ascultă în continuare viziunea lui Crin Antonescu despre ziceri de timpul "România - colonie americană" de la minutul 32:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News