A început școala după noile reguli. Ce-a ieșit? Un fiasco în mare parte.
Prof.dr. Alexandru Rafila propusese o simulare a începutului de an şcolar pentru a se vedea exact cum funcţionează totul. Nu s-a făcut. Degeaba pui pe hârtie o mie de norme dacă la intrarea în școli și licee se face îmbulzeală la schimbul de tură, a spus jurnalistul Val Vâlcu. De ce se aglomerează? Pentru că așa au fost gândite școlile: să-i țină pe elevi cu forța înăuntru, să nu chiulească de la ore, să nu poate să intre persoane de străine de școală. Ca urmare: sunt garduri mari și o portiță mică pe care intră toți elevii. Așa au fost proiectate școlile și liceele. Pe intrarea principală intră doar profesorii. Și atunci normal că se creează îmbulzeală și evident, tinerii profită pentru a sta împreună. Se duc toți buluc la poarta liceului.
Aceste lucruri îi amintesc jurnalistului Val Vâlcu de inundațiile de la finalul anilor '70. A venit o viitură pe Dunăre și, la Galați, a fost ridicat repede un dig pentru a proteja căpitania portului, clădirile istorice etc. Apoi a venit o rupere de nori și tot s-a inundat capitănia portului și restul clădirilor, dar s-a inundat de sus în jos pentru că nu au avut pe unde să se scurgă apele venite de la deal de pe urma ploii pentru că acel dig nu era prevăzut cu orificii de evacuare a apei. Și s-a inundat de sus în jos, nu de jos în sus, adică nu a venit Dunărea să inunde portul, ci... ploaia. Așa și în prezent... Poarta școlii este făcută pentru a-i ține pe elevi în școală, iar acum a fost numai bună pentru a-i opri să intre și să creeze aglomerație.
Școlile, în general, au porțile zăvorâte. Iar acum, fiind pandemie, în loc să le deschizi, tu aglomerezi punându-i pe elevi să intre pe o poartă mică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News