În timp ce românii din diaspora au început deja să voteze încă de ieri, cei din țară se pregătesc pentru acest important exercițiu democratic.
La fiecare cinci ani, cetățenii sunt chemați să-și exprime opțiunea pentru viitorul președinte al României.
Secții de votare și program
În România, au fost organizate aproape 19.000 de secții de votare, iar alte 950 de secții – un număr record – au fost deschise în diaspora. În total, peste 19 milioane de buletine de vot au fost distribuite pe teritoriul țării, iar aproximativ 3 milioane au ajuns la românii de peste hotare.
Procesul de votare va începe mâine dimineață la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00. Totuși, programul poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59 în cazul în care, la închiderea oficială, mai sunt cetățeni în fața secțiilor de vot care doresc să-și exercite dreptul de vot. Alegătorii pot vota la orice secție din țară sau străinătate, prezentând un act de identitate valabil emis de autoritățile române.
Particularități în București
În Capitală, pe lângă alegerea viitorului președinte, cetățenii vor participa și la un referendum local. Alegătorii vor primi patru buletine de vot: Unul pentru scrutinul prezidențial și trei pentru întrebările din cadrul referendumului.
Cum se desfășoară procesul de vot
La secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator. Acesta va introduce datele personale în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV), pentru a asigura corectitudinea procesului electoral.
Fie că sunteți în țară sau în străinătate, fiecare vot contează. Asigurați-vă că vă exercitați acest drept fundamental în mod informat!
Autoritățile subliniază importanța respectării regulilor în secțiile de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, pentru a garanta un proces electoral corect și conform legii. Iată câteva dintre principalele interdicții:
Manipularea listelor electorale: Distrugerea, deteriorarea sau acoperirea acestora reprezintă contravenție și se sancționează conform legii.
Utilizarea ștampilei "VOTAT": Ștampila trebuie folosită exclusiv pentru marcarea opțiunii de vot. Orice aplicare în afara patrulaterului candidatului ales poate duce la invalidarea buletinului.
Votul este secret: Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă, iar violarea secretului votului se pedepsește cu amendă. Membrii biroului electoral care încalcă această regulă riscă pedepse de până la 3 ani de închisoare.
Accesul în cabină: Alegătorii pot intra în cabina de vot doar individual, cu excepția celor care, din motive medicale, au nevoie de ajutor. Însoțitorii nu pot face parte din staff-ul electoral sau din rândul candidaților.
Staționarea în zona de votare: Prezența în sala de vot sau în jurul secției este permisă doar pe durata exercitării dreptului de vot, cu excepția personalului electoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci