Risc de întrerupere a gazelor în UE, monitorizarea Comisiei Europene. Unde se află România

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Comisia Europeană spune că, deşi nu există riscul întreruperii alimentării cu gaze în Uniunea Europeană, câteva regiuni sunt monitorizate. 

"Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc", au menţionat sursele.

Unde se află România



Potrivit acestora, România nu se află printre statele unde există un astfel de risc.

"Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franţa, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusă şi România, însă cazul României este atipic întrucât are şi producţie de gaze. Este una dintre puţinele ţări europene cu producţie proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situaţia legată de stocuri. Pe de altă parte, există ţări cu stocuri mici, care depind în mare parte de o singură sursă de import şi care nu au nici producţie internă. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele", au detaliat reprezentanţii europeni.

Aceştia au mai spus că Gazprom şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la livrarea cantităţilor contractate, dar nu a acoperit majorarea cererii de pe piaţa din UE, aşa cum a făcut în privinţa altor regiuni.

"Este foarte important ca, la nivel european, să reducem dependenţa de importuri, să avem diversificarea surselor de aprovizionare şi să avem interconectare", au mai spus responsabilii europeni, conform Agerpres. 

Gazele din Marea Neagră, valoare uriaşă 

În baza ultimelor tranzacții cu gaz de la bursa CEGH de la Viena, referinţa de preţ pentru România, care s-au închis la un preţ de 72 de euro pe MWh, punga de gaze de 200 de miliarde de metri cubi de pe fundul Mării Negre poate fi evaluată la peste 150 miliarde de euro, scrie ZF, conform Mediafax.

Anul trecut, aceeaşi rezervă valora circa 20 mld. euro. Aprecierea fără precedent a gazului natural nu a adus vreun beneficiu României, în contextul în care această resursă zace blocată de circa trei ani într-un haos legislativ.

Potrivit informaţiilor pu­blice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel