Bogdan Chirieac arată cartea câștigătoare jucată de Marcel Ciolacu în fața PNL, în episodul ”Klaus Iohannis-senator”: Impecabil

Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Analistul Bogdan Chirieac a comentat decizia PSD din cadrul întâlnirii de astăzi, unde s-a decis în unanimitate că social democrații nu vor susține "Legea Iohannis", care i-ar permite președintelui să candideze pentru Senat.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

”Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.

Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Astăzi, conform surselor Antena 3 CNN, PSD a votat în unanimitate, în cadrul unei ședințe interne, să voteze împotriva legii propusă de partenerii liberali. Analistul Bogdan Chirieac a comentat decizia PSD, dar și acțiunile politice ale lui Klaus Iohannis aflat pe final de al doilea mandat. 

"Aroganța și disprețul își spun din nou cuvântul, chiar și în ultima zi de mandat"

"Este evident că domnul Iohannis nu ar trebui să se implice pentru a cere o lege care să-i permită candidatura. Dacă domnul Klaus Iohannis ar locui la bloc, atunci și-ar dori să fie și președintele scării de bloc. Nu e nicio surpriză pentru nimeni. Aici se discută în mod fals despre dreptul domniei sale de a fi ales. Este dreptul său se demisioneze și să candideze. Așa poate candida și poate fi ales. Ce își dorește dânsul este un lucru care a fost condamnat de către PNL acum 20 de ani în cazul lui Ion Iliescu. E o lege strict pentru domnia sa. Despre asta vorbim. Aroganța și disprețul pentru poporul român își spun din nou cuvântul, chiar și în ultima zi de mandat. Probabil că nimeni nu îndrăznește să-i spună președintelui Klaus Iohannis care este percepția reală a publicului față de domnia sa. Mă refer la faptul că are doar 8% încredere. Mă gândesc foarte serios că nimeni din preajma sa nu îndrăznește să-i spună așa ceva. Dacă i-ar spune, poate și-ar revizui părerea. Dacă PNL va face parte dintr-o majoritate parlamentară, sunt convins că va fi Președintele Senatului: În orice situație, Nicolae Ciucă, că merge la Palatul Cotroceni sau că nu merge, probabil că domnul Klaus Iohannis își va dori să fie președintele PNL. Deci, se discută toate aceste lucruri", a spus Bogdan Chirieac.

"Dacă trece această lege, PNL va avea de suferit electoral. Ca să fiu mai exact, nu se prezintă deloc bine PNL în aceste alegeri"

"Dacă trece această lege, PNL va avea de suferit electoral. Și așa nu se prezintă prea bine PNL în acest moment. Ca să fiu mai exact, nu se prezintă deloc bine PNL în aceste alegeri, cel puțin până la acest moment. Să vedem cum va fi restul campaniei. Dacă PSD ar fi acceptat așa ceva, atunci PSD pierdea și el voturi. De ce? Ar fi fost un cățeluș în lesa președintelui Klaus Iohannis. Discursul lui Marcel Ciolacu, formal, este impecabil. A spus ‘când PSD făcea astfel de lucruri, voi ne condamnați. Acum ne cereți nouă să facem așa ceva?’ Deci da, răspunsul lui Ciolacu este impecabil, formal, din acest punct de vedere. Nu avea cum PSD-ul să voteze lege pentru Klaus Iohannis, a cărui singură realizare a primului mandat, conform declarației domniei sale, nu inventăm nimic, a fost că a scos PSD de la guvernare. PSD-ul atunci luase 48% la alegerile din 2016. Cei din PSD au simțit pericolul. Dacă votau acest lucru atunci erau clar cățelușii din lesa lui Klaus Iohannis. Lesa văd că este extrem de groasă, una peste alta. Deci, nu aveau ce să facă decât să voteze împotrivă. Era singura decizie logică în acest moment, din toate punctele de vedere. Spun acum o vorbă mare, dar nu dați cu ouă în mine. Era singura decizie logică și în interesul democrației din România. Prea e călcată în fiecare zi în picioare această democrație în țara noastră. Acum era călcată la oră de vârf și în ochii tuturor. Este o decizie corectă a PSD-ului și cred că PNL-ul ar trebui să retragă acest proiect de lege. Domnul Klaus Iohannis are posibilitatea să candideze, are tot dreptul, susținem cu toții lucrul acesta, cum susținem pentru orice cetățean, numai că trebuie să să respecte legislația actuală. Dacă AEP-ul sau Biroul Electoral spun că poate să candideze din funcția de președinte, atunci să candideze. Dacă spun că trebuie să demisioneze ca să candideze, atunci să demisioneze ca să candideze", a explicat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel