Să ne bucurăm de acest savuros aliment sau să ținem cont de proasta reputație pe care ciocolata o are în ceea ce privește creșterea în greutate și a colesterolului?
Autor: Ana-Maria Șinca
Denumirea latină a arborelui de cacao, “Theobroma cacao”, înseamnă “mâncare pentru zei" și se pare că fructul acestuia și delicioasele sale derivate sunt potrivite zeităților. Atât maiașii, cât și aztecii atribuiau arborelui de cacao puteri magice, menite să servească celor mai sacre ritualuri precum nașterea, căsătoria, moartea. Până în secolul 17, ciocolata sub formă de băutură era una dintre licorile preferate de elita europeană, care considera că aceasta are proprietăți nutritive și medicinale, dar și afrodiziace.
În vremurile noastre, ciocolata a început să fie îndrăgită de nutriționiști pentru beneficiile sale asupra sănătății, iar cele mai recente studii arată că ciocolata micșorează riscul de atac cerebral și de cord.
Iată de ce multe păreri despre ciocolată sunt învechite și greșite.
O concepție greșită este aceea că ciocolata ridică nivelul colesterolului, iar dacă ai renunțat la deliciosul aliment din cauza colesterolului ridicat, s-ar putea să fie degeaba. Într-adevăr ciocolata conține unt de cacao, care este bogat în grăsimi saturate, dar acestea nu se comportă ca atare. Studiile au arătat că ciocolata nu crește nivelul colesterolului, de fapt, pentru unii oameni, ea chiar poate să îl scadă.
Bineînțeles, toți știm că ciocolata îngrașă, dar nu neapărat. Desigr, cantități enorme de ciocolată nu vor fi benefice siluetei tale, cantități enorme din orice aliment nu vor fi benefice siluetei tale. Un studiu condus de National Institutes of Health a demonstrat că cei care mănâncă ciocolată o dată la patru-cinci zile au un indice corporal al greutății mai scăzut decât cei care nu consumă ciocolată deloc.
Altă idee greșită este aceea că zahărul din ciocolată provoacă hiperactivitate, iar prea mult zahăr i-ar face pe copii să se arunce pe pereți și pe tavan. Totuși, mai bine de o duzină de studii de calitate au eșuat să facă vreo legătură între zahărul din alimentația copiilor și comportamentul hiperactiv. Concluziile la care s-a ajuns sunt că mediul creeaza starea de agitație exagertă a copilului și că această legătură dintre zahăr și iritabilitata copiilor este doar în percepția părinților.
Se mai crede că ciocolata cauzează carii ale dinților, dar s-a demonstrat că nu există nicio legătură între ciocolată și apariția cariilor. Mai mult, un studiu de la Universitatea Osaka din Japonia a arătat că părți ale bobului de cacao, ingredientul principal al ciocolatei, luptă împotriva bacteriilor din gură și a cariilor dentare.
Dacă mănânci dulciuri, ciocolată ești mai nervos, mai stresat. Interesant, însă, că s-a demonstrat printr-un studiu științific că persoane care au mâncat câteva bucățele de ciocolată zilnic timp de două săptămâni erau mult mai puțin stresate decât cele care nu au mâncat ciocolată deloc.
Mulți sunt de părere că ciocolata provoacă acneea, însă s-a demonstrat și publicat în jurnalul Asociației Medicale Americane că nu există nicio legătură între regimul alimentar și apariția acneei și că nici mari cantități de ciocolată consumată nu accentuează acneea.
Încă o idee greșită este aceea că ciocolata nu are nutrienți, dar ea este foarte hrănitoare. Un baton de ciocolată neagră conține la fel de mulți antioxidanți ca aproape trei cești de ceai verde, un pahar de vin roșu sau o ceașcă de afine. În plus, ciocolata conține și minerale și fibre.
Așadar, nu ar trebui să ne ferim de acest delicios aliment, pentru că este foarte sănătos, dar nu în cantități exagerate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu