Ce nu poate Ponta să-i spună Angelei Merkel

Publicitate

Cu două zile înainte de vizita premierului român în Germania, Angela Merkel a declarat, potrivit Reuters, că statele europene trebuie să-și continue reformele structurale. Cu alte cuvinte, să strângă și mai tare cureaua. Cancelarul a spus, însă, și că Germania poate rămâne într-o situație bună numai dacă economia europeană își va reveni. Lucrurile se bat cap în cap.

Practic, Merkel începe să ofere scuze electoratului, în perspectiva alegerilor din 2014. Cursa electorală este o cursă contra-cronometru cu criza: va ajunge germanul de rând să se confrunte cu problemele pe care le au alți europeni înainte sau după ce Merkel își reconfirmă mandatul?

În acest moment, sondajele o dau învingătoare și este normal să aibă un avans consistent. Nemții se uită la televizor și văd dezastrul din Europa, dar și în frigiderul de acasă, încă plin. În condițiile în care 60% din exporturile Germaniei merg în țări UE, o explicație pentru datoriile acestora stă în bunăstarea nemților. Creșterea economică a Germaniei s-a făcut pe seama submarinelor și navelor de război vândute în Grecia, a utilajelor trimise în Spania sau a mărfurilor exportate în Portugalia. Austeritatea a însemnat mai puțini bani pentru cetățenii acestora și mai mult pentru plata facturilor către furnizorii germani (mai țineți minte cum  soma guvernul Băsescu-Boc să plătească datoriile către firmele nemțești?). După trei ani de criză, presate  de populație, guvernele din UE vor fi mai atente cu comenzile de stat. Austeritatea se va muta către furnizori, așa că va afecta și Germania. O bușitură în exporturile Germaniei ar putea aduce imaginea cancelarului  sub cota de avarie. Recunoașterea faptului că nemții depind de restul continentului nu ar fi, astfel, un moment al adevărului, ci o strategie electorală  a politicianului Merkel.

Revenind la vizita lui Victor Ponta,  nimeni nu cere premierului, adversar politic al popularilor europeni, să afirme aceste adevăruri. Nu suntem în situația de a da lecții Germaniei. Ponta se duce pentru a  invita firmele germane într-o Românie fără drumuri și infrastructură, dar mai ales pentru a solicita sprijin în favoarea proiectului Nabucco.

Nu știu ce ar putea să convingă Puterea de la Berlin că investițiile în România sunt bune și pentru nemți. Petrol nu prea mai avem, nici alte resurse cu care să plătim importurile din Germania. Dacă Merkel a fost corectă, când spunea că depinde de restul continentului, ar trebui să vadă în România o ocazie de creștere și pentru firmele germane. Tare mi-e că  ”viziunea” cancelarului se limitează la bilanțul comercial pe 2013, care i-ar permite să închidă balanța, la alegerile din 2014. După care, poate să se aleagă praful. Au mai trecut și alții prin crize de popularitate, după alegeri, ba și prin referendum...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel