Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce este important să avem un nivel ridicat al colesterolului HDL.
Medicul subliniază importanța nivelului ridicat al colesterolului HDL în comparație cu preocuparea excesivă pentru colesterolul total. Colesterolul este esențial pentru funcțiile vitale ale organismului, fiind implicat în formarea sărurilor biliare, a hormonilor, a structurii creierului și a vitaminei D.
„Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.", a scris medicul.
Potrivit medicului, nivelurile ridicate de colesterol LDL și total pot crește riscul de boli cardiovasculare, în timp ce un nivel crescut al colesterolului HDL are un efect protector.
„Există 2 tipuri de colesterol:
LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.
HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).
Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).", a scris medicul nutriționist.
„Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului!
Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.
O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News