Ce nu ştiaţi despre droguri

26_droguri
26_droguri
Alegeri prezidentiale 2024

Pentru cei mai mulţi dintre noi, drogurile se împart în două categorii, cele uşoare (canabis) şi cele interzise (cocaina, extasy sau amfetaina). Drogurile înseamnă mai mult decât atât, de la cafeina din ceaşca de ceai sau cafea, până la substanţele care intră în compoziţia celor mai periculoase droguri.

Autor: Anca Murgoci

În fiecare zi, oamenii folosesc droguri fără a conştientiza acest lucru. Oamenii folosesc droguri  atunci când consumă ceai sau cafea sau atunci când beau un pahar de vin. Cafeina din ceai, cafea, Coca-Cola sau bere, modifică funcţionarea normală a corpului uman. Aceste droguri nu sunt interzise, nu creează dependenţă şi pot fi consumate în cantităţi moderate.

Alcoolul acţionează asupra creierului în mai multe moduri. Unul dintre ele ar fi că acţionează ca un anestezic ce amortizează sentimentele şi emoţiile. De asemenea, alcoolul este şi un depresiv, ce poate încetini reacţiile consumatorilor. Cei care consumă moderat alcool nu reprezintă o problemă pentru societate. Există oameni care nu pot renunţa la alcool, fapt care poate duce la agresivitate,accidente rutiere, sinucideri sau abuzuri sexuale. La unele persoane, puterea drogului se vede atunci când acestea încearcă să renunţe la viciu. Atunci intervin halucinaţiile, greaţa sau tremuratul, iar lupta contra drogurilor devine cu atât mai grea.

Cafeina pe care o găsim şi în cacao sau Coca-Cola este un alcaloid care provine din frunzele plantei de ceai sau din seminţele arborelui de cafea. Consumarea moderată de cafeină este chiar recomandată. În caz de exces, pot apărea stări de nervozitate, insomnie şi tulburări digestive.

Barbituricele sunt nişte droguri create în laborator care sunt prescrise de medici pentru a alunga insomnia pacienţilor. Practic, vorbim de substanţe care ar putea fi comparate cu somniferele sau calmantele. Barbituricele se mai prescriu foarte rar în zilele noastre datorită problemelor din trecut (abuz, dependenţă fizică şi psihologică). Trebuie amintit că Marilyn Monroe a murit datorită unei doze mortale de barbiturice.

De asemenea, amfetaminele sunt produse în laborator. Sunt destinate persoanelor lipsite de energie. În trecut, au fost utilizate şi pentru slăbit. Pot crea dependenţă deoarece pentru a avea energie, consumatorul se simte tentat ca după o doză să mai ia încă una.

În categoria opiaceelor intră opiul, morfina şi heroina care se obţin dintr-o specie mac. Provoacă stări de amorţeală, linişte sau fericire. În medicină, acestea sunt utilizate pentru calmarea durerilor. Trebuie reţinut faptul că sunt foarte periculoase şi provoacă dependenţă serioasă. Renunţarea la drogul menţionat se face sub supraveghere medicală, iar pacientul poate avea greţuri, crampre sau tremurături.

Halucinogenele nu creează o dependenţă gravă. Totuşi, „ciupercile magice” şi mescalina din cactusul „peyote” provoacă toleranţă în organism. Consumatorii sunt transpuşi într-o altă lume, iar mulţi dintre aceştia au murit sub influenţa lor.

Cocaina este un praf alb, extras din frunzele de coca. Consumatorul de cocaină se simte energie şi euforic. Mullţi oameni consideră acest drog ca fiind la fel de uşor ca şi alcoolul, dar uită şi faptul că pot deveni dependenţi din punct de vedere psihologic.

Crack-ul este o versiune modificată chimic a cocainei. Este unul dintre cele mai periculoase droguri care creează dependenţă. Există cazuri în care abuzul de crack a dus la diferite infracţiuni.

Fie că vorbim de cocaină, morfină sau heroină, nu trebuie uitat că aceste droguri nu au efecte pozitive pe termen lung. Din contră, după ce efectele drogurile trec, oamenii se întorc în lumea reală, şi cu mai puţini bani, şi cu migrene îngrozitoare. Efectele drogurilor pot fi observate atât în plan fizic, cât şi psihologic. Astfel, din punct de vedere psihologic, consumatorul simte că nu poate supravieţui dacă nu îşi ia doza zilnică. Din punct de vedere fizic, nervii, muşchii, inima şi alte organe au nevoie de acel drog pentru a putea supravieţui. Nu trebuie uitat că şi modul de admnistrare a drogurilor poate fi periculoasă. Astfel, inspirarea cocanei poate duce la probleme ale căilor respiratorii. Injectarea drogurilor cu o seringă care nu este sterilă, poate provoa SIDA.

Cum se poate renunţa la obiceiul nesănătos al consumului de droguri

Vă recomandăm mai multe modalităţi de renunţare la droguri, cum ari fi:

  1. admnistrarea unor medicamente speciale, sub supraveghere atentă.
  2. alăturarea la grupuri cu foşti consumatori.
  3. reabilitarea într-un centru de specialitate.
  4. părăsirea grupului de prieteni consumatori.

Drogurile sunt folosite şi de sportivi pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Vorbim aici despre steroizii anabolici şi de amfetamine sau alte stimulente. Consumarea lor este cconsiderată frauduloasă şi în consecinţă, drogurile au fost interzise de organizaţiile sportive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel