Delta Dunării reprezintă nestemata României în ceea ce privește turismul de calitate, însă mulți români nu au cunoștință de numeroasele avantaje pe care regiunea biosferei le oferă din punct de vedere recreativ și turistic.
Majoritatea românilor vizitează delta în așa-numita perioadă de sezon, între mai și septembrie, în special datorită temperaturilor mai ridicate și confortului termic, însă adevărata frumusețe a acestui tărâm pare că se deschide abia o dată cu apariția primelor culori ale toamnei. Tot atunci se schimbă și profilul turiștilor care vizitează delta, iar dacă turiștii sunt alții, și activitățile se diversifică.
Mai multe despre avantajele pe care Delta Dunării le oferă toamna a explicat Ștefan Paul Ivanov, președintele Asociației operatorilor navelor de agrement și transport rapid și proprietarul firmei de transport Travel Delta Star.
„Toamna, la Sulina se așează un pic liniștea, în comparație cu aglomerația din perioada verii, când numărul persoanelor din oraș cred că se triplează. Acum, lucrurile revin la normal, într-o stare de armonie. Acum este, practic, o perioadă turistică pentru cei care doresc altceva decât sezonul estival. Vin acum oamenii care doresc liniște, care doresc să vadă natura fără prea multă aglomerație etc.
În această perioadă, în primul rând, turiștii văd culorile toamnei, ceea ce este cu totul aparte, văd multe păsări pe care în timpul verii nu prea pot să le vadă, tocmai datorită faptului că acum se așează liniștea în deltă. De asemenea, acum avem un turism lent, prin care facem activități interactive cu turiștii, avem pescuit recreativ-sportiv, inclusiv excursii la gurile de vărsare ale Dunării, unde încă mai pot fi întâlniți delfini, datorită faptului că apa este caldă. Încă sunt extrem de mulți delfini la vărsarea Dunării în Marea Neagră“, a precizat Ștefan Paul Ivanov.
Foto: Ovidiu Oprea
Dar nu doar turiști din România vizitează delta în această perioadă, turiștii străini fiind atrași acum de liniștea din rezervație și de oportunitatea de a vedea și fotografia niște specii extrem de rare de păsări.
„Acum vin în general oamenii care nu vor zgomot, care în primul rând au timp disponibil, oameni de vârsta a treia, dar vin și oameni în teambuilding. Sunt oameni care s-au întâlnit în Delta Dunării doar pentru că este o zonă de liniște și pot să facă aceste activități fără prea multă gălăgie. Astfel de plecări (n.r. teambuilding) se desfășoară fie de vineri până duminică, fie de joi până duminică.
Avem situații în care oamenii vin și fac activități interactive, cu plimbări pe canalele deltei, cu pescuit recreativ. În Deltă s-au făcut foarte multe concursuri de pescuit sportiv“, a mai explicat Ștefan Paul Ivanov, președintele Asociației operatorilor navelor de agrement și transport rapid.
„Cei mai mulți turiști din perioada toamnei vin pentru ornitologie, pentru birdwatching (n.r. observarea de păsări), iar aceștia sunt străini. Efectiv vin câte o săptămână și stau și monitorizează păsările și sistemul lor de a trăi în natură și în Delta Dunării. Multe dintre acestea nu sunt cunoscute nici de localnici, pentru că sunt foarte mici și de cele mai multe ori sunt doar auzite, fiind greu de observat și monitorizat. Pasionații pierd noțiunea timpului doar ca să vadă ceea ce-și propun“, a mai spus Ștefan Paul Ivanov.
Acest material a fost realizat cu sprijinul jurnalistei Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News