"E vară, foarte cald și, la temperaturi ridicate, trebuie să avem grijă de organismul nostru", a scris Andreea Sava pe blogul său.
Există câteva reguli care trebuie respectate în această perioadă pentru ca organismul să fie menținut hidratat și bine mineralizat fiindcă, la temperaturi ridicate, corpul nu pierde doar multă apă ci și minerale esențiale și se poate ajunge ușor la anemie și chiar la leșin.
Așadar, iată 8 lucruri pe care trebuie să le faci ca să te menții sănătos pe timp de caniculă:
Așa cum am mai spus, să bei nu înseamnă că te și hidratezi. În primul rând, trebuie să crești cantitatea de lichide. Dacă în mod normal trebuie să bei 2 litri de apă, pe vreme caniculară trebuie să ajungi până la 3-4 litri. Dacă mai faci și mișcare, chiar mai mult de atât.
Bea apă constat, nu o cantitate mare când ți-e sete. Cam la jumătate de oră bea apă, poate fi și carbogazoasă. Bea-o încet, cu înghițituri mici și profesorul Mencinicopschi spune că e foarte important să o plimbi în gură înainte de a o înghiți ca să se amestece cu salivă. Neapărat apa să fie minerală pentru a compensa pierderea de minerale din această perioadă.. Adică nu beți apă de la robinet, chiar dacă e fiartă.
Nu e bine să bei lichide reci sau cu gheață. Deci nici apa. Cea mai indicată este temperatura camerei. Ceaiurile calde sunt foarte bune în această perioadă pentru că ajută procesul de termoreglare a organismului.
Pentru că te deshidratează. Sau măcar redu cantitatea, dacă nu poți renunța. Și, neaparat, bea un pahar de apă lângă cafea.
Știi deja, cu siguranță, că nu e bine să bei alcool pe timp canicular. Puteți face chiar infarct sau accident vascular.
Evitați prăjelile, mâncarea gătită, cele de tip pane iar dacă nu puteți renunța la ciorbă, alegeți-le pe cele acre de legume, nu cu carne sau amidonoase gen cartofi sau orez, sau o supă slabă de pui. Mâncați multe legume proaspete.
Și în această perioadă organismul nostru are nevoie de grăsimile bune. Somonul este cea mai bună sursă de grăsimi esențiale Omega 3, cu multiple beneficii pentru sănătate.
În această perioadă este mai important ca oricând să consumați cea mai mare parte a alimentelor în prima parte a zilei și mai puțin în a doua sau seara, când ar trebui să vă axați pe salate doar din legume sau carne slabă/pește sau fructe.
La micul dejun este indicat să mâncați ouă sau cereale integrale și iaurt, pentru a-i asigura organismului nutrieții esențiali de care are nevoie acum mai mult ca oricând.
Fructele îngrașă, nu trebuie să uitați asta. Plus că pot genera o stare de disconfort dacă sunt consumate în exces. De asta este esențial să vă cunoașteți foarte bine organismul și să mâncați numai acele fructe pe care le tolerați bine.
Atenție la struguri. Conțin multă zaharoză. Nu spune nimeni să-i eliminați complet ci doar să-i mâncați cu măsură.
Fructele se consumă la distanță de 2 ore față de masă, nu uitați asta.
Dar dimineața sau seara, în niciun caz în intervalul orar 11-17. Dar este esențial să faceți mișcare și în această perioadă. Atenție, însă, să vă hidratați corespunzător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu