Alcoolul, adesea servit după mese, nu este o opțiune bună, în schimb, ar trebui să alegi alte băuturi, cum ar fi ceaiurile din plante sau anumite tipuri de suc.
În unele țări, oamenii obișnuiesc să consume anumite băuturi după mese, sub credința că acestea ar putea ajuta în procesele digestive. Cu toate acestea, trebuie să ne oprim și să analizăm în ce cazuri acest obicei poate fi benefic și în care, dimpotrivă, poate cauza disconfort.
De exemplu, așa cum subliniază portalul de știri despre sănătate Healthline, în primul rând ar trebui să eviți orice băutură alcoolică (chiar și atunci când, în mod popular, băuturile sau țuica sunt adesea servite sub denumirea de 'digestive' după mese). Alcoolul este iritant pentru sistemul digestiv (pe lângă faptul că are numeroase efecte negative asupra sănătății și crește riscul de cancer al tractului digestiv), ceea ce, de fapt, crește șansele de a te simți rău.
În mod similar, gazul prezent în băuturile carbogazoase poate provoca balonare și gaze, generând disconfort; și, desigur, persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să evite băuturile care conțin acest tip de zahăr, deoarece vor avea probleme în a o digera și chiar niveluri ridicate de inflamație.
În schimb, ar trebui să optezi pentru băuturi care să crească absorbția nutrienților, să reducă inflamația și să promoveze sănătatea microbiotei (ansamblul de microorganisme care trăiesc în mod natural în sistemul digestiv și care joacă un rol foarte important în multe domenii ale sănătății). Unele dintre aceste băuturi includ:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Ambreen
Apă: apa este esențială pentru a realiza o digestie adecvată și, în plus, există dovezi care sugerează că apa călduță sau fierbinte poate fi benefică pentru bacteriile intestinale.
Infuzii din plante și condimente: ceaiurile, cum ar fi cele din mentă, turmeric sau ghimbir, ar putea avea efecte antiinflamatorii moderate care ajută la ameliorarea simptomelor problemelor digestive.
Suc de prună: Sucul de prună natural conține o cantitate mare de fibre, stimulând astfel mișcările intestinului.
Sucuri verzi sau smoothie-uri: În mod similar, sucurile verzi și smoothie-urile, bogate în apă și fibre, pot ajuta la tranzitul alimentelor prin tractul digestiv.
Kombucha: Datorită ușoarei sale acidități și conținutului de probiotice, există unele studii care sugerează că kombucha poate ajuta la absorbția nutrienților.
Kefir: Kefirul lichid este, de asemenea, o sursă importantă de probiotice și de diverși nutrienți esențiali pentru bunăstare.
Există anumite dubii rezonabile în privința cafelei, una dintre băuturile preferate după mese. Cu toate acestea, există anumite dovezi care sugerează că aceasta ar putea fi benefică pentru sănătatea colonului, având astfel efecte pozitive asupra sistemului digestiv.
Alături de aceste băuturi, există și câteva obiceiuri benefice (cum ar fi o plimbare, a nu merge la culcare imediat după masă, evitarea consumului de tutun...) care pot ajuta corpul în procesul de digestie, pot alina simptomele neplăcute și pot reduce probabilitatea de a suferi de probleme gastrointestinale, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu