Ce obligații au angajatorii în perioada caniculară. Care sunt temperaturile cu care ne vom confrunta zilele viitoare

Ce obligații au angajatorii în perioada caniculară. FOTO: Freepik
Ce obligații au angajatorii în perioada caniculară. FOTO: Freepik

Care sunt obligațiile angajatorilor în zilele caniculare.

Angajatorii au obligaţia să aplice anumite măsuri în perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt cele anunţate de meteorologi pentru zilele de astăzi şi mâine, pentru a-şi proteja salariaţii, anunţă Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, printr-un comunicat de presă,  potrivit Rador.

Astfel, firmele trebuie să reducă intensitatea activităţilor fizice, să asigure ventilaţie la locul de muncă şi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaos în locuri umbrite.

De asemenea, angajatorul are obligaţia să ofere între doi şi patru litri de apă fiecărui salariat, echipament individual de protecţie şi să asigure duşuri.

Firmele care nu oferă aceste condiţii vor decide de comun acord cu sindicatele reducerea programului sau eşalonarea zilei de lucru pe două perioade, până la ora 11:00 şi după ora 17:00.

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Potrivit comunicatului menționat, ”pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

- asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute

- asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate

- trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații pentru munca a temperaturi extreme”, au mai transmis cei de la ITM București.

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, valul de căldură se extinde, cu atenționări de cod roșu, portocaliu și galben. Iată care sunt temperaturile estimate pentru ziua de miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel