Ce pagube a produs racheta rusească căzută în Republica Moldova. Maia Sandu: Cu toții merităm să trăim în pace

Află în articol ce pagube a produs racheta rusească căzută în Republica Moldova.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a deplasat joi la Naslavcea, satul din nordul republicii unde au căzut fragmentele unei rachete rusești. Potrivit acesteia, 21 de gospodării din Naslavcea au avut de suferit de pe urma incidentului, iar suma pagubelor se ridică la aproape 68.000 de lei moldoveneşti. Autorităţile locale vor acoperi cheltuielile necesare pentru reparaţia locuinţelor.

"Am mers astăzi (joi, 3 noiembrie n.r.) în nordul țării, la Naslavcea, localitatea afectată de rachetele rusești, lansate spre infrastructura civilă a Ucrainei. Am discutat cu localnicii, în mare parte vârstnici, care au fost nevoiți să treacă prin clipe de groază și ale căror case au rămas fără geamuri și cu acoperișurile distruse. În total, au avut de suferit 21 de gospodării, iar suma stricăciunilor se ridică la aproape 68 de mii de lei. Autoritățile locale m-au asigurat că, în scurt timp, vor acoperi cheltuielile pe care oamenii au fost nevoiți să le suporte, ca să-și repare locuințele.

Oamenii mi-au spus că sunt necăjiți din cauza prețurilor mari, lipsei locurilor de muncă și a veniturilor mici. Le-am spus că guvernarea face tot ce poate, în condițiile în care avem un război la hotare și o economie slăbită de mai multe crize. M-a întristat faptul ca nu toată lumea înțelege ce se întâmplă în țara vecină și că Rusia se face vinovată de aceste nenorociri. În aceste vremuri complicate, trebuie să rămânem uniți și să luptăm mai eficient cu dezinformarea.Acest război nedrept și atacurile asupra civililor trebuie să înceteze. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea Rusiei în Ucraina. Noi ne dorim ca toți oamenii să se simtă în siguranță în propriile case, pe străzi, în țările lor. Cu toții merităm să trăim în pace", a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Analist moldovean: Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Republicii Moldova

Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești care oricând pot cădea pe teritoriul acestei țări, în condițiile în care Federația Rusă folosește tehnică militară veche, susține analistul Nicolae Negru.

El spune că în aceste condiții, în care statutul de neutralitate al Republicii Moldova a fost încălcat de Rusia, autoritățile de la Chișinău ar putea apela la România și NATO, ca în baza unui acord, să apere și spațiul aerian al Republicii Moldova care nu dispune de sisteme antiaeriene.

Fără un sistem de apărare antiaerian, Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusești, vechi și fără precizie, care oricând pot cădea pe teritoriul țării, este de părere analistul politic Nicolae Negru. Riscul unor astfel de incidente este mare, atât timp cât continuă războiul în Ucraina.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Republicii Moldova. Noi ne considerăm, neutri dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, spune Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel