În Raportul MCV privind România, Comisia Europeană solicită ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a apreciat, răspunzând unei întrebări, că s-au făcut "ceva progrese" în acest domeniu, dar că apar şi câteva probleme şi semne de întrebare.
Gray a explicat că, pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corectă", însă în acelaşi timp se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor.
"Am văzut diferite intrepretări. Din punctul de vedere al Comisiei Europene, noi considerăm că s-au făcut ceva progrese. Aici apar mai multe probleme: avem Statutul, care trebuie adus pe calea corectă, iar acum se vorbeşte de codul de conduită pentru parlamentari şi în Raport se menţionează clar că e nevoie de proceduri mai transparente legate de imunitate şi termene clare, şi asta cerem şi noi", a spus Mark Gray.
El a arătat că există îndoieli legate de parcursul acestui proces referitor la modificările aduse Statutului parlamentarilor în ceea ce privete imunitatea şi că derularea sa va fi monitorizată cu multă atenţie.
"Aceste modificări (la Statutul parlamentarilor - n.r.) abia au fost adoptate. Credem că e un pas în direcţia cea bună, dar avem, însă, semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet care trebuie aplicat. Există îndoieli semnificative legate de acest proces, vom monitoriza cu multă atenţie", a mai spus Mark Gray.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu