Triplarea perioadei de campanie și alcătuirea unui corp de funcționari electorali, angajați cu carte de muncă, sunt cele mai importante modificări propuse de Autoritatea Electorală Permanentă.
Funcționarii electorali ar urma să conducă birourile din centrele de votare, iar angajarea lor oferă partidului aflat acum la guvernare posibilitatea să își plaseze oamenii în poziții cheie pentru 2012. Chiar dacă negocierea AEP cu Opoziția, pe Codul Electoral propus, va nuanța procedura, faptul că președinții secțiilor sunt cunoscuți din vreme dă posibilitatea unei racolări, de către structurile de putere.
Prelungirea campaniilor electorale la 90 de zile oferă PDL un alt avantaj important. Practic, în 2012, când sunt programate atât alegeri locale cât și generale, România urmează să aibă 6 luni de campanie electorală. Normele CNA sunt mai stricte în campanie, iar televiziunile mogulilor vor fi puse sub control, anulând avantajul Opoziției.
Urnele transparente nu înseamnă mare lucru, din moment ce suspiciunile ridicate la ultimele alegeri nu s-au referit la înlocuirea buletinelor de vot ci la centralizarea proceselor verbale, care ar fi fost schimbate pe drumul de la secție la birourile electorale județene. Așa zisa anchetă a Curții Constituționale nu a urmărit decât buletinele anulate, iar organele de cercetare penală nu au oferit încă vreo concluzie privind sesizările PSD.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu