Copiii din Cluj care suferă de autism ar putea fi trataţi cu ajutorul unui robot adus de doi profesori belgieni în cadrul unui proiect dezvoltat de Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".
"Autismul nu poate fi vindecat, încercăm să înţelegem mecanismele astfel încât să putem ameliora condiţia clinică a acestor copii. Robotul va fi testat pe patru copii de la Centrul de Autism Transilvania", a spus Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB, Daniel David.
Acesta a explicat că Probo este un robot "inteligent şi emoţional", care costă câteva mii de euro şi care este capabil să exprime emoţii şi ştie să identifice, în interacţiune cu copiii, emoţiile lor.
"Probo poate să îi şi îmbrăţişeze. Este un robot inteligent şi emoţional, poate exprima prin mimică emoţii precum tristeţe, furie, frică, dezgust, oboseală, bucurie şi mulţumire", a menţionat David.
În funcţie de rezultatele care vor fi obţinute, robotul ar putea fi folosit ca "agent virtual" pe calculator, aceasta fiind o variantă ieftină, sau Probo urmează să fie cumpărat şi folosit mai departe în cazurile de copii cu autism.
Preşedintele Centrului de Autism Transilvania, Milena Prună, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că speră ca Probo să fie o şansă pentru ameliorarea stării copiilor care suferă de tulburări de autism.
"Copiii abia aşteaptă să vadă roboţelul care sperăm să ofere o şansă în ameliorarea tulburărilor de autism", a spus Prună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu