Un studiu recent publicat dezvăluie că elefanții africani își pot folosi reciproc numele.
De la savanele Africii la junglele Asiei, elefanții își lasă amprenta în ecosistemele din care fac parte. Sunt ingineri ai mediului, creând poteci prin păduri și deschizând spațiu pentru alte specii. Sunt grădinari neintenționați, dispersând semințe pe măsură ce călătoresc, contribuind la diversitatea florei, potrivit Vox.
Însă elefanții nu sunt doar componente importante pentru mediul lor. Sunt ființe sociale complexe, cu legături puternice. Ei comunică prin sunete complexe, atingere și limbajul corpului, creând o rețea de relații care le permite să prospere.
Dintotdeauna capacitatea de a crea și împărtăși sunete cu sens, precum numele, a fost considerată proprie oamenilor. Până acum, acest tip de etichetare vocală se credea că lipsește la celelalte viețuitoare.
Studiul publicat în Nature Ecology & Evolution arată că elefanții își învață reciproc numele, fiind singurele animale care fac acest lucru. Capacitatea lor de a-și pune nume reciproc sugerează că elefanții au legături sociale profunde, gânduri complexe și dorința de a se conecta cu ceilalți, la fel ca noi.
Elefanții trăiesc în grupuri sociale unite, centrate pe turme matriarhale formate din femele și puii lor. Ei formează legături puternice cu comunități care cuprind până la 50 sau mai mulți elefanți.
Pentru a afla dacă elefanții își folosesc numele reciproc, cercetătorii au înregistrat sunetele emise de unele femele adulte sălbatice și puii lor din Kenya. Ei s-au concentrat pe sunetele puternice, cu frecvență joasă, pe care le folosesc elefanții pentru a comunica între ei de la distanță, pentru a se saluta și pentru a-și liniști puii.
Ulterior, un algoritm de învățare automată a fost antrenat să potrivească sunetele cu elefantul căruia îi erau adresate. Algoritmul a reușit să ghicească identitatea elefantului destinatar cu o precizie de 27,5%, fapt ce indică lipsa folosirii unor sunete aleatorii.
Elefanții nu se adresează în mod specific precum delfinii sau papagalii, însă vocea fiecărui elefant are o intonație și un caracter unic.
Studiul mai sugerează că etichetarea vocală la elefanți nu se bazează pe imitație, ci pe recunoașterea vocii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu