Ce pot face românii care primesc facturi uriașe la gaze și curent. ANPC: Nu trebuie să plătească. Se vor restitui sumele

E.ON Energie România: Clienţii eligibili au primit facturile cu valorile compensate şi la preţurile plafonate / Sursa foto: Pexels
E.ON Energie România: Clienţii eligibili au primit facturile cu valorile compensate şi la preţurile plafonate / Sursa foto: Pexels

Paul Anghel, director ANPC, a spus cum îi poate ajuta pe românii cu facturi mari la energie și gaze. 

"Noi avem situații concrete la Brașov. Am întâlnit un caz în care un furnizor de energie electrică a facturat majorat consumul anumitor cetățeni brașoveni. În situația respectivă, aplicăm sancțiuni contravenționale din Ordonanța 21 privind practicile comerciale de pe piața operatorilor economice și aici mă refer la afectarea interesului economic al consumatorului prin aplicarea prevederilor Ordonanței 118.

Ceea ce poate face concret? Atunci când oferta sau factura pe care o primește nu concordă cu ceea ce a avut persoana în contract, să trimită o sesizare către Protecţia Consumatorilor. Sigur că noi împărțim competența cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care se şi ocupă de formele de contract existente astăzi pe piață.

În aceste situaţii, consumatorul trebuie să facă o sesizare mai întâi către operatorului economic respectiv furnizor să găsească o soluționare amiabilă acolo. În cazul în care nu găsește această soluționare amiabilă, nu trebuie să plătească. Trebuie să se îndrepte și către ANPC.

Specialiștii noștri vor verifica exact modul de calcul în conformitate cu prevederile actuale legale. În cazul în care modul de calcul nu este corect cu celeritate se vor restitui sumele, dacă acestea s-au plătit. Dacă nu s-au plătit, se va refactura clientului respectiv", a explicat Paul Anghel director general ANPC, la Antena 3.

Factura la gaze primită de Virgil Popescu

"400 RON am plătit de dimineață (n.r. cea mai recentă factură)”, a spus Virgil Popescu, joi seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Răzvan Dumitrescu.

Ministrul Energiei a declarat că se aşteaptă la o scădere a preţului la gaz. "Eu mă aștept, în perioada de primăvară-vară și toamnă, să fie o scădere bruscă a prețului la gaz natural”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

PNL a transmis că lucrează la noi soluții pentru criza energetică.

"Măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu. Vom vedea daca există propuneri din partea celorlalte partide din coaliție și vor fi luate în considerare atunci când îmbunătățesc cadrul legislativ actual”, anunța PNL, prin intermediul unui comunicat de presă.

Liberalii au spus că, în ceea ce privește metoda actuală a compensării, au pus pe primul loc cetățenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă.

"Avem încredere că furnizorii își vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar și categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancționați. Instituțiile abilitate: ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, se asigură că legea este respectată, iar cetățenii nu sunt trași pe sfoară”, au susținut reprezentanții PNL.

De asemenea, liberalii au mai anunțat că lucrează la noi soluții pentru criza energetică și că sunt dispuși să discute propunerile aliaților de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel