Românul s-a obişnuit să cumpere. Mult! Iar ce rămâne când rămâne se refoloseşte, pe principiul "nimic nu se-aruncă". Iată ce poţi face din cozonacul uscat.
Avem noi, românii, această înclinație spre exagerări culinare. Mai ales de sărbători. Să cumpărăm și preparăm mai mult decât știm sigur că vom consuma. Ca mai apoi să aruncăm. În loc să aruncăm , mai bine ne gândim ce putem face cu resturile. Cozonacul doar se usucă, dar gustul rămâne la fel de bun şi ar fi păcat să nu profităm de asta. Iată ce poți face din cozonacul rămas de la Paște:
Ai nevoie de: un panettone, două plicuri de praf de budincă de vanilie, un litru de lapte, fructe din compot (ananas, piersici, pere, caise etc), zahăr, un plic de glazură pentru torturi sau gelatină roșie.
Cum procedezi
Tai panettone pe orizontală, în felii de cam două degete grosime. Renunți la „capac' dacă este bombat și vrei ca tortul să aibă forma clasică. Dar nu obligatoriu. Este alegerea ta dacă vrei ca tortul să aibă aspect de mușuroi.
Însiropează cu grijă fiecare felie cu zeama de la compot, folosind o lingură. Pornește de la margini către centru. Nu exagera cu însiroparea pentru că, altfel, tortul se va înmuia și prăbuși. Panettone are o textură destul de aerată. Separat, prepară budinca conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce aceasta s-a răcit puțin (nu total, pentru că se va întări), întinde pe fiecare felie și construiește tortul. Toarnă glazura deasupra și, opțional, decorează cu fulgi de cocos sau fructe. Ori poți turna gelatină roșie, decorând cu ciocolată rasă sau „moțuri' de frișcă.
Poți transforma în tort și cozonacul clasic, singura deosebire fiind aceea că îl vei tăia în felii și îl vei monta într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară.
Ai nevoie de: cozonac, puțin unt, gem de prune, cacao.
Cum procedezi
Fărâmițezi cozonacul cu mîinile și îl amesteci cu untul topit și cu gemul. Cu palmele umezite formezi bile pe care apoi le tăvălești prin cacao. Dacă vrei să îi încânți pe copii, tăvălește bilele de cozonac prin bombonele colorate și înfige-le în bețe pentru frigărui. Poftiți la cake-pops!
Ai nevoie de: cozonac, puțin unt, lapte, ouă, zahăr, stafide, scorțișoară.
Cum procedezi
Unge cu unt o tavă și așază în ea feliile de cozonac. Separat, într-un castron, bate ouăle cu zahăr și toarnă laptele rece. Pune stafidele și scorțișoara în această compoziție, apoi răstoarnă în tavă, peste cozonac, acoperind toată suprafața. Dă tava la cuptor pentru circa jumătate de oră. Se consumă rece!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News