Cele mai celebre servicii online precum Google și Facebook par gratuite, însă sunt plătite cu lucruri nemateriale.
Cele mai celebre servicii online precum Google și Facebook ni se par gratuite, însă vin cu prețul pierderii intimității noastre, neprețuită pentru aceste companii.
„Suntem de acord să le oferim companiilor acestora viețile noastre, iar ele profită", a spus Edward Armstrong, un freelancer din Newcastle, Marea Britanie, care trăiește astăzi în Londra.
Ed a renunțat la utilizarea serviciilor oferite de giganți precum Google și Facebook, folosind astfel rivali mult mai mici, care promit o mai mare intimitate online, conform BBC.
„Nu sunt de acord cu puterea pe care marii furnizori de servicii precum Google și Facebook o au. Credem că totul este gratis, dar plătim cu datele și intimitatea noastră", a adăugat el.
Dacă Google cunoaște tot ce ai căutat vreodată, are un catalog complex al intereselor, speranțelor și fricilor tale. Facebook îți cunoaște prietenii, ce apreciezi și despre ce vorbești pe internet.
Cu toate acestea, există alternative mai puțin intruzice, iar acestea nu sunt deloc puține.
DuckDuckGo a fost creat în 2008 de către Gabriel Weinberg, care a vrut să genereze un nou motor de căutare cu rezultate mai bune și mai puțin aglomerat decât Google.
Motorul de căutare, care înregistrează 50 de milioane de search-uri pe zi, funcționează similar cu Google, dar are o politică de intimitate simplă și nu stochează sau distribuie informații personale.
„Împărtășim cele mai intime informații cu motoarele de căutare – financiare, medicale, tot felul – iar aceste informații merită să fie private și nu folosite pentru profilare", a zis directorul de comunicare, Daniel Davis.
ProtonMail a devenit cel mai mare provider de e-mail-uri criptate din lume, cu 20 de milioane de utilizdatori. Mesajele dintre conturile ProtonMail sunt protejate automat de criptare de la un capăt la celălalt, însemnând că mesajele pot fi accesate doar de expeditor și receptor.
„Aceste mesaje sunt criptate înainte să ajungă în serverele noastre, așadar nu le putem citi!", a spus fondatorul companiei, Andy Yen.
„Acest lucru înseamnă și că datele utilizatorilor sunt în siguranță într-o situație în care serverele noastre sunt sparte, pentru că n-ar avea ce date folositoare să fure", a adăugat acesta.
Nu este ușor să renunți la cele mai celebre și rapide servicii pe internet, a spus Edward Armstrong, mai ales când anturajul continuă să le folosească.
„Folosesc ProtonMail în loc de Gmail; DuckDuckGo în loc de Google Search; Firefox este browserul meu în loc de Chrome; Folosesc Signal în loc de WhatsApp", a încheiat Ed.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu