Ce pregătește Iranul? AIEA a descoperit uraniu îmbogățit la o puritate de 84%

Directorul general AIEA, Rafael Grossi. Sursa foto Agerpres
Directorul general AIEA, Rafael Grossi. Sursa foto Agerpres

Iranul a negat că a îmbogățit în mod intenționat uraniul la o puritate de 84%, pe fondul problemelor în curs de desfășurare cu supraveghetorul nuclear mondial și a dezacordurilor cu privire la acordul său nuclear din 2015.

Publicitate

Agenția de presă financiară Bloomberg din SUA a raportat duminică că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au găsit uraniu îmbogățit până la o puritate de 84% – chiar sub nivelul de 90% necesar pentru o bombă – și încearcă să stabilească dacă a fost produs intenționat, scrie Al Jazeera.

Acesta este uraniul cu cea mai mare puritate găsit vreodată în Iran, care și-a sporit treptat îmbogățirea din 2019, la un an după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul său nuclear cu puterile mondiale, deși nu a declarat niciodată îmbogățirea cu numai mult de până la 60%. Oficialii iranieni au susținut în mai multe rânduri că nu încearcă să producă o armă nucleară.

”AIEA este la curent cu rapoartele recente din media referitoare la nivelurile de îmbogățire a uraniului din Iran”, a scris Agenția pe Twitter luni dimineața. ”Directorul general @rafaelmgrossi discută cu Iranul rezultatele activităților recente de verificare a agenției și va informa Consiliul guvernatorilor AIEA, după caz”, se mai arăta în postare.

Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a declarat: ”Existența unei particule sau a unor particule de uraniu cu o puritate de peste 60% în procesul de îmbogățire nu înseamnă că a existat o îmbogățire de peste 60%”, a spus el.

”Acesta este ceva foarte natural care poate apărea chiar și ca urmare a unei scăderi a alimentării cascadelor de centrifugă la un moment dat. Ceea ce contează este produsul final, iar Republica Islamică Iran nu a încercat până acum să îmbogățească peste 60%.”

Potrivit lui Kamalvandi, o problemă ca aceasta nu era ceva pe care agenția ar raporta nici măcar statelor sale membre, așa că faptul că a fost divulgat presei occidentale a arătat că a fost un efort de ”defalcare și deformare a faptelor”.

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că Agenția a fost folosită ca un ”instrument politic” pentru a face presiuni asupra Iranului, cu rapoarte confidențiale scurse anterior către mass-media din țările occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel