Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre intervenția necesară pentru tratarea rupturii de menisc.
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, cât de importantă este imobilizarea după un traumatism.
„Imobilizarea, ca și modalitate de vindecare a meniscului, în cazul unei rupturi de menisc, are o oarecare importanță doar dacă leziunea de menisc ar fi incompletă și în baza meniscului, în zona roșie, zona cu vascularizație, pentru că ar putea să apară chiar o vindecare spontană a meniscului, cum se întâmplă uneori. Aceste situații sunt mai rare.
Mai frecvent, se lezează sau se rupe marginea liberă, marginea care privește către partea centrală a articulației, și marginea liberă neavând vascularizație când se rupe, rămâne ruptă și doar printr-o intervenție se poate rezolva.
Un tip anume de imobilizare în această perioadă e mai mult cu scopul ameliorării simptomelor și a da un oarecare confort pacientului, dar imobilizarea nu este semnificativă pentru vindecare.”, a spus medicul.
„Artroscopia este standardul de tratament al acestei afecțiuni în prezent. Artroscopia este o intervenție minim invazivă, este o intervenție ce presupune intrarea în interiorul articulației cu un telescop subțire, artroscopul este un telescop, este un instrument cilindric de un diametru foarte mic, 4-4.5 mm, printr-o incizie foarte mică pe care noi o efectuăm în partea laterală a rotulei.
Intrând în articulație vizualizam interiorul articulației. Imaginile ne sunt transmise pe un monitor de înaltă rezoluție, iar pe partea cealaltă a rotulei sau în partea inferioară sau mai sus, putem să facem altă incizie, una sau poate să mai fie un portal de acces atunci când este necesar pentru a putea pătrunde cu diverse instrumente care ne permit diverse manopere intraarticulare.
Sunt diverse mici pense, instrumentele sunt special concepute să fie fine să poată pătrunde în locuri adânci are articulației. Articulația genunchiului este o articulație strânsă, spațiul dintre oase este unul extrem de redus. Noi deschidem puțin articulația prin anumite manevre externe, iar instrumentele moderne, ne permit accesul în cele mai ascunse locuri ale genunchiului pentru a putea face diverse manopere.
Avem diverse instrumente de tipul forfecuțelor sau cleştişorilor cu care decupăm marginea desprinsă a meniscului care nu mai poate fi reparată. Noi o numim meniscectomie parțială, dar de fapt este ceea ce pacienții numesc curățarea meniscului. De fapt, este excizată partea care s-a desprins din menisc și se șlefuiește restul meniscului în așa fel încât să nu aibă margini ascuțite.
Mai avem leziunile reparabile pe care întotdeauna dorim să le reparăm, să le suturăm, care au potențial de vindecare. Ceea ce facem sunt suturile meniscale, adică repararea de menisc. Ea se efectuează când leziunea are potențial de cicatrizare.", a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu