Ce prevede programul de investiţii "Anghel Saligny", anunţat de Florin Cîţu - Document

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Azi, 11 august 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în consultare publică Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". 

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, un program de investiții pentru primării, cu un buget de 50 de miliarde de lei. Acesta se va întinde pe minimum şase ani şi va fi intitulat „Anghel Saligny”. Despre acest program a vorbit, recent, şi Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. 

"Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei are pregătit un proiect act normativ, în urma analizei efectuată în ultima perioadă, pentru aprobarea unui program de naţional investiţii pe care noi dorim să îl denumim după renumitul inginer român Anghel Saligny. Un program naţional de investiţii 'Anghel Saligny' cu o valoare propusă de 50 de miliarde de lei, care vizează domenii de interes local, investiţii la nivel local. Vorbim de sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare în localităţile României, vorbim de drumuri de interes local şi judeţean şi vorbim de extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din ţară. Este un proiect pe care îl avem pregătit şi care răspunde nevoii de dezvoltare a localităţilor şi a unităţilor administrativ teritoriale din România", a declarat Cseke Attila.

El a precizat că va prezenta partenerilor din cadrul coaliţiei de guvernare acest proiect de înfiinţare a Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" şi speră să fie acceptat de toţi.

"Vom merge şi vom prezenta în cadrul coaliţiei această idee şi sperăm că, aşa cum am discutat, acest proiect va fi promovat de toată lumea. E nevoie de un asemenea program naţional de investiţii, având în vedere faptul că Programul Naţional de Dezvoltare Locală se apropie totuşi de finalizare (...) Este nevoie de un nou impuls de dezvoltare locală şi ministerul este pregătit pentru a promova un asemenea program naţional de investiţii", a arătat Cseke, citat de Agerpres.

Ce prevede programul

"Având în vedere obligațiile statului de a garanta și de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, stabilite prin Constituția României, republicată, obligații care se realizează prin toate structurile sale administrative și prin instrumentele instituite în vederea sprijinirii eforturilor autorităților administrației publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază:        apă-canalizare, drumuri și altele asemenea la nivelul tuturor localităților,

Ținând cont că prin Programul de guvernare, Guvernul României își asumă modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, etc.

Conform estimărilor facute, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri; 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57 % din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții; 2.226 unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, iar pentru acest domeniu fiind depuse cereri în număr de 174 cereri, însumând o valoare de 2.642 milioane lei.

Având în vedere ca în perspectiva imediată, că prin PNDL urmează să fie finalizate obiectivele de investiții din domeniile drumuri si apă și canal, în număr de 3.419 obiective de investiții cu o valoare finanțată de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, râmânând un număr de 2.785 de cereri nefinanțate, însumând 26.106 milioane lei, fiind nevoie de continuarea unor astfel de programe în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase dintre regiunile României, pentru a putea recupera decalajele de dezvoltare între judeţe şi a asigura creşterea calităţii serviciilor publice la care să aibă acces cetăţenii, contribuind astfel la obiectivul de convergenţă cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeană.

De asemenea, la Compania Națională de Investiții au fost depuse 554 solicitări pentru drumuri județene și drumuri locale, având o valoare de 8.351 milioane lei,

Se impune intervenția legislativă de urgență pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale a întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate", se arată în proiect.

Documentul poate fi studiat aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel