Comisia Europeană a prezentat astăzi de la ora 11:00 evoluția României în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a menționat că țara noastră ar trebui să accelereze progresele în vederea atingerii obiectivelor stabilite, precizând că, în ansamblu, raportul trebuie privit ca un semnal de încurajare. Cele mai multe critici au vizat domeniul justiției, unde comisia e sesizat presiuni asupra unor oameni din sistemul judiciar, presa fiind și ea acuzată de hărțuire. Mark Gray a declarat că, în continuare, România îndeplinește criteriile pentru integrarea în spațiul Schengen.
- Raportul e un semnal de încurajare. Nu ar trebui să mai vedem convulsiile politice din ultimii ani. Avem un nou guvern și un nou parlament. Este o șansă. Progres? Da. Am vrea ca toate cele zece recomandări să fie rezolvate.
- ”Este comisia mulțumită de legea ce prevede așa numita superimunitate a parlamentarilor?”. Există nevoia unor proceduri clare în problema imunității. Aceste amendamente au fost adoptate recent și credem că merg în direcția bună, dar vom monitoriza atent situația.
- Jurnalist: ”Care sunt sursele pe care vă bazați, când afirmați că presa hărțuiește?” Nu o să stau aici și o să dau nume de jurnaliști. Cât despre surse, avem plângeri pentru nerespectarea justiției de către mass-media.
- În ultimele șase luni am văzut multe serii de declarații ale spectrului politic. Nu am văzut figurile politice cheie să ia atitudine. Am observat declarații în contradictoriu.
- Cerinţele în privinţa Constituţiei şi a obiectivelor Curţii Constituţionale au fost îndeplinite. - Unele progrese au fost făcute în ultimele 6 luni, România mai are multe de făcut în privinţa respectării statului de drept. Au fost respectate doar unele dintre benchmarkurile din MCV. Instabilitatea instituţiilor judiciare rămâne un motiv mare de îngrijorare. Comisia a remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor. - Comisia consideră că România îndeplineşte în continuare condiţiile pentru a deveni membru Schengen. - Este necesară o reglementare a principiilor existente şi a unei justiţii independente care să asigure protecţia drepturilor fundamentale. - Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM - Este importantă nominalizarea unui nou procuror general şi a unui nou şef pentru Direcţia Naţională Anticorupţie care să se bucure de încrederea publică. Persoane care au demonstrat independenţă, integritate şi profesionalism, alături de rezultate în lupta anticorupţie. - Trebuie să existe un nou proces transparent de selecţie şi un nou număr de candidaţi foarte calificaţi. - Noi susţinem Consiliul Superior al Magistraturii. - Acesta ar fi cel mai bun mod de a demonstra şi de a restabili încrederea publică. - Comisia mai subliniază responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor de a da un exemplu în termeni de respectare a integrităţii. De exemplu, să renunţe atunci când există rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Integritate privind integritatea lor. - Există parlamentari - subiecte ale cazurilor de corupţie sau cu probleme de integritate. Este necesară justificarea în cazul în care imunitatea nu este ridicată. - În privinţa obiectivelor MCV, România trebuie să accelereze progresele. - Raportul notează activitatea curţilor şi a instituţiilor anticorupţie într-un mediu foarte dificil. - Este nevoie de implementarea completă a celor patru coduri (Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedură Penală, Codul de Procedură Civilă). - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să judece cazurile de corupţie, iar instituţii precum ANI trebuie să îşi dezvolte palmaresul şi să investigheze cazuri. - Cât priveşte DNA, trebuie să continue să investigheze şi să aducă în faţa curţilor cazuri de corupţie, ceea ce s-a şi întâmplat în ultimii ani.EuroActiv: Raportul va fi unul critic pentru justiție
Potrivit portalului EuroActiv, care a avut acces la o copie a documentului, raportul va avea zece pagini, mult mai scurt decât cele trimise anterior, de la integrarea României în UE din 2007.
Raportul arată că România a implementat o parte dintre recomandările Comisiei Europene , al căror scop declarat era reinstaurarea statului de drept și a independenței justiției.
Se pare că documentul consemnează că sunt exercitate presiuni asupra instituțiilor judiciare și de lipsa de respect față de independența acestora.
Comisia Europeană solicită Parlamentului român să adopte proceduri mai clare pentru parlamentarii care sunt implicaţi în dosare penale sau s-ar putea afla în incompatibilitate. De asemenea, CE susţine că Agenţia Naţională de Integritate trebuie să rămână principala instituţie care verifică dacă parlamentarii şi oficialii se află sau nu în stări de incompatibilitate.
Pentru prima oară, proiectul raportului nu a fost trimis în prealabil autorităților române, înainte de a fi publicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News