Profile, profile — că ne-au mâncat zilele. Lăsând la o parte opiniile personale despre "diviziunea muncii" la liceu, să trecem la gramatică — cum e corect, "profile" sau "profiluri"?
Mulți doctori docenți vorbesc astăzi cu emfază despre "profilele liceelor": se va susține examenul de bacalaureat în funcție de "profile", iar numărul de ore alocate diferitelor discipline diferă în funcție de "profilele" fiecărui liceu. Ce să mai, e plin de "profile".
Pluralul cuvintelor de origine străină poate crea confuzie în limba română. Unele cuvinte sunt adaptate conform regulilor gramaticale românești, iar altele rămân neschimbate. Substantivul „profil”, de origine franceză, se încadrează în această categorie și poate induce în eroare chiar și pe cei care sunt familiarizați cu regulile gramaticale.
Cuvântul „profil” are multiple sensuri în limba română, așa cum este detaliat în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX). Astfel că:
PROFIL, profiluri, s.n. 1. Contur, aspect al feței cuiva, privită dintr-o parte. ◊ Loc. adv. Din (sau în) profil = dintr-o parte. ♦ Fig. Portret, figură. 2. Înfățișare, aspect, formă. ♦ Caracter predominant al cuiva sau a ceva. ♦ Contur al unui lucru, al unei forme de relief etc. ◊ Profil geologic = reprezentare grafică a structurii geologice a unei porțiuni din scoarța terestră. ◊ Profil morfologic = reprezentare grafică în plan vertical, la o anumită scară, a reliefului unei regiuni. 3. Conturul unei secțiuni plane a unui obiect, a unui edificiu, a unui corp geometric. ♦ Conturul aparent al unui obiect, rezultat dintr-o proiecție ortogonală pe un plan. 4. Desen care reprezintă o secțiune verticală făcută într-o construcție sau în sol, pentru a indica distribuția sau structura acestora. ◊ Plan de profil = plan perpendicular pe două plane de proiecție și pe linia de pământ. ♦ Dispozitiv sau ansamblu de piese folosit pentru a indica, într-un plan vertical, limitele până la care trebuie să se întindă o lucrare. 5. Piesă decorativă, în relief, folosită la ornamentarea unei clădiri, la consolidări aparente, la îmbunătățirea acusticii unei săli etc. 6. Obiectivul de bază al producției unei întreprinderi, al activității unei instituții, căruia îi corespunde un anumit mod de organizare. – Din fr. profil.
Conform Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române din 2021 (DOOM-3), singura formă corectă de plural a substantivului „profil” este „profiluri”, cu desinența de plural „-uri”, specifică substantivelor neutre: profil s.n., pl. profiluri.
Astfel, vom folosi corect: „profilurile liceelor”, „profiluri metalice”, „profilurile unei clădiri”, „profilurile acestor persoane” etc.
Interesul pentru „profilurile” liceelor este intens discutat.
Elevii întreabă despre „profilurile bune” și „profilurile rele”, iar experții explică ce „profile” există în funcție de filierele teoretice, tehnologice sau vocaționale.
Într-un top al celor mai bune licee din București, o persoană „avizată” prezintă detaliat „profilele” și numărul de locuri disponibile pentru absolvenții de clasa a VIII-a.
Pe Facebook, oamenii își actualizează tot timpul "profilele".
Deși termenul "profile" poate suna familiar, obișnuiți fiind cu "anglicizarea" termenilor, forma corectă în limba română rămâne "profiluri".
(Captură de ecran https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/profile).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu