Europarlamentarul Cătălin Ivan a trimis o scrisoare către publicația britanică The Guardian. El a propus organizarea unui eveniment comun prin care să se "restabilească adevărul despre români" și care să "repare daunele provocate de populiști".
Europarlamentarul PSD își exprimă mâhnirea cu privire la faptul că "ziarele britanice de calitate nu fac nimic pentru a expune frauda și înșelăciunea de care politicienii extremiști și populiști se folosesc".
Cătălin Ivan suține că "politicieni din Marea Britanie și jurnaliști de la alte publicații lansează minciuni, îi instigă pe britanici împotriva altor europeni, folosesc prezumția de vinovăție la adresa unui întreg popor și transformă suspiciunea și ura într-o politică națională britanică".
Iată scrisoarea lui Cătălin Ivan către The Guardian:
"Vă scriu în calitate de reprezentant al românilor în Parlamentul European, dar și în calitate de admirator al publicației dumneavoastră – un cititor respectuos care întodeauna găsește articole informative și corecte cu privire la evenimentele curente. Apelez la dumneavoastră pentru a vă cere sprijinul cu privire la o chestiune foarte importantă pentru noi: modul nedrept în care românii sunt tratați de presa britanică în ultimele luni.
Zi de zi asistăm la noi valuri de mesaje detestabile, înșelătoare și manipulatoare despre „pericolul românesc” pe cale să „invadeze” țara dumneavoastră odată cu 1 ianuarie 2014. Mai multe surse de presă au ales să elaboreze campanii publice menite să-i convingă pe compatrioții noștri să stea departe de Marea Britanie – aceasta fiind, desigur, o întorsătură ironică a evenimentelor după campania din 2012 intitulată „Marea Britanie – esti invitat”. Săptămână după săptămână, din ce în ce mai mulți politicieni britanici ies cu acuzații și presupuneri ridicole – cum ar fi faptul că 29 de milioane de români și bulgari amenință să se mute în Marea Britanie în 2014, o cifră mai mare decât suma populației celor două țări!
Foarte mulți cetățeni britanici – dacă nu majoritatea – nu cunosc cât de false și absurde sunt aceste afirmații care apar în campaniile media și în discursurile politicienilor. Iar acest lucru reprezintă un dezavantaj pentru Marea Britanie și România, deopotrivă: pentru țara dumneavoastră – pentru că partidele populiste și xenofobe atrag tot mai multe voturi; pentru țara noastră – pentru că dobândim pe nedrept o reputație conturată prin minciuni.
Conaționalii mei au fost numiți criminali, necivilizați, prizonieri ai crimei organizate. Ni s-a spus că nu ar fi trebuit să ni se permită accesul în UE. Auzim aceste mesaje în mod repetat din partea unor politicieni britanici – nu doar extremiști, ci și reprezentanți ai altor partide, cum ar fi conservatorii. Ce se întâmplă în acest moment este o execuție publică zilnică a românilor și bulgarilor – acești politicieni își transmit mesajele în presă, care la rândul ei le transmite către public. Așa se realizează denigrarea românilor. Iar problema este că nicio altă voce – nicio voce normală și rațională – nu se aude în aceleași media pentru a contracara minciunile, pentru a stopa manipulările și pentru a demonstra cât de greșite sunt aceste aberații. Oamenii din țara dumneavoastră sunt manipulați pentru a se teme, în a-i urî, suspecta și respinge pe cetățenii de altă naționalitate, iar acest lucru este ajutat de faptul că ziarele britanice de calitate nu fac nimic pentru a expune frauda și înșelăciunea de care politicienii extremiști și populiști se folosesc. În ciuda faptului că am prezentat, în repetate rânduri, diverse date din studii care arată că mai puțin de 1% dintre români intenționează să se mute în Marea Britanie în 2014, aceste date nu sunt preluate. În schimb, vacarmul creat de unii ca Nigel Farage are vizibilitate, inclusiv în ziarul The Guardian. Chiar și lideri ai mediului de afaceri din Marea Britanie au atacat „dezbaterile emotive cu privire la imigrație și incorecte din punct de vedere al informației”.
The Guardian este una dintre cele mai respectate voci ale presei la nivel mondial. Nu puteți continua să stați deoparte și să nu faceți nimic în fața acestei nedreptăți. Sub privirile dumneavoastră, politicieni din Marea Britanie și jurnaliști de la alte publicații lansează minciuni, îi instigă pe britanici împotriva altor europeni, folosesc prezumția de vinovăție la adresa unui întreg popor și transformă suspiciunea și ura într-o politică națională britanică. Salut campania publicației dumneavoastră anunțată recent – „Cum este România?”. Aceasta reprezintă un pas necesar însă nu suficient în echilibrarea dezbaterii despre imigranți. Vă rog, în calitate de gardieni ai democrației, să aveți o poziție mai fermă împotriva acestui fenomen periculos!
Sunt convins că jurnaliștii publicației dumneavoastră cunosc faptul că mulți români trăiesc în Marea Britanie și că aceștia sunt profesioniști respectați și cetățeni valoroși, plătitori de taxe. Sunt de asemenea sigur că știți mai mulți români celebri care, în diverse perioade, au lucrat în țara dumneavoastră și au fost chiar onorați de către britanici.
Ca lider al delegației social-democraților din Parlamentul European, vă adresez o invitație, care ar putea ajuta la repararea situației actuale și, de ce nu, să pună capăt campaniilor de instigare la ură: propun să organizăm împreună un eveniment în Marea Britanie, menit să reamintească britanicilor cine sunt românii cu adevărat. I-am putea reuni pe Angela Gheorghiu, celebra soprana care a aparut pe scena de la Covent Garden; Dan Petrescu, o legendă pentru o întreagă generație de suporteri ai echipei Chelsea; Alina Cojocaru, solistă principală a English National Ballet; Alexandra Dariescu, pianista care, pe 14 noiembrie, la Londra, a câștiga distincția „Woman of the Future” la categoria Arte și Cultură; sau Vlad Chiricheș, căpitanul echipei noastre naționale de fotbal, care în prezent joacă pentru Tottenham Hotspur. Dar putem, de asmenea, să aducem la acest eveniment doctori, asistente, profesori, specialiști IT sau studenți străluciți care trăiesc, învață și lucrează în Marea Britanie astăzi – nu luând locul britanicilor, ci reprezentând cu mândrie atât Regatul Unit cât și România prin comportamentul lor, contribuția și rezultatele lor.
Un astfel de eveniment ar putea fi o excelentă ocazie de a restabili adevărul despre români și, de asemenea – pentru o instituție de presă respectată precum The Guardian – o ocazie de implicare pentru repararea daunelor provocate de populiști și, totodată, de pasivitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu