Află în articol ce ar trebui să îți pui în bagajul de supraviețuire, în caz de de război, accident nuclear sau calamitate naturală.
Crucea Roșie a explicat anterior ce ar trebui să își pună românii în bagajul de supraviețuire în caz de dezastru. Recomandările pot fi utile și în caz de război, accident nuclear sau calamitate nucleară.
Astfel, ar fi bine ca în acest bagaj să vă puneți în primul rând o lanternă, dar și baterii de rezervă. Folosiți lanternă pentru a va orienta atunci când s-a întrerupt lumina. În caz de urgență, nu folosiți lumânări sau orice altă flacăra deschisă că sursă de lumina.
În situații de urgență, veștile cu privire la cursul evenimentelor circulă cu rapiditate. Știrile de la radio va vor da informații despre zonele cele mai afectate, așa că este important să aveți un aparat radio cu baterii, mai ales că în astfel de cazuri este posibil ca televizorul sau telefoanele mobile să nu funcționeze.
Alegeți alimente care nu necesită păstrare în frigider, preparare sau gătire și pentru care să nu aveți nevoie de apă. Puteți lua: conserve de carne, de fructe și de legume; sucuri în recipiente de aluminiu; alimente cu conținut energetic ridicat (batoane energetice, ciocolată etc).
Este recomandat să aveți cel puțin trei litri și jumătate de apă la îndemână de persoană sau chiar o cantitate mai mare, în cazul în care luați medicamente după care trebuie să beți apă sau care provoacă sete. Păstrați apă în recipiente de plastic precum cele folosite pentru băuturile răcoritoare. Evitați folosirea recipientelor care se pot descompune sau sparge, cum ar fi cutiile de carton pentru lapte sau recipientele de sticlă. Este recomandat să aveți depozitată apă îmbuteliată, aflată în termen de garanție.
Includeți în trusa medicamentele uzuale pe care le luați fără rețeta, inclusiv analgezice, medicamente pentru stomac etc. Dacă folosiți medicamente pentru boli cronice, care se eliberează doar pe rețeta, păstrați o rezervă pentru câteva zile. Consultați-va cu medicul sau farmacistul pentru a află care sunt condițiile în care trebuie păstrate aceste medicamente și stabiliți un loc fix de depozitare. Puteți realiza un astfel de stoc atât la domiciliu, cât și la locul de muncă.
Este bine să aveți în trusă următoarele materiale de bază:
- bandaje adezive de mărimi diferite;
- feșe sterile;
- rola de tifon pentru fixare;
- rola de leucoplast;
-șervețele de mâini, impregnate cu germicid sau cu substanță pentru spălat pe mâini fără apă, pe baza de alcool;
mănuși medicale de protecție;foarfece (mici, personale);
șervețele de protecție pentru efectuarea respirației gură-la-gură (în lipsa, se pot folosi comprese sterile sau batiste curate);
alcool medicinal;
apă oxigenată.
- pătură și/sau sac de dormit;echipament impermeabil;
- farfurii și pahare de unică folosire, tacâmuri din plastic;
- un dispozitiv de desfăcut conserve (nu unul electric);
- obiecte de igienă personală, inclusiv o periuță de dinți, pastă de dinți, pieptene, perie, săpun și obiecte de igienă feminină;
- pungi de plastic și sfoară pentru legat;
- includeți cel puțin un schimb complet de haine și lenjerie de corp, inclusiv o bluza cu mânecă lungă și pantaloni lungi, cât și ghete sau pantofi închiși;
- dacă purtați ochelari, păstrați la locul de muncă o pereche de rezervă, alături de celelalte obiecte de folosit în caz de dezastru;
- bani, în numerar și carduri, acte de indentitate;
- hârtie, creion;
- ace, ață;
- harta zonei;
- fluier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu