Ce putem face pentru a avea copii mai înalți. Medic endocrinolog: Primele 1.000 de zile de viață sunt ca o „fereastră de aur”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul endocrinolog Mihai Pascu a explicat ce putem face pentru a avea copii mai înalți.

Dr. Bogdan Pascu, medic specialist în Endocrinologie Pediatrică, a explicat ce pot face părinții care își doresc să aibă copii mai înalți, avertizând asupra faptului că primii doi ani din viața micuțului sunt foarte importanți. Mai ales în această perioadă părinții trebuie să fie foarte atenți la alimentația copilului pentru a preveni malnutriția, care poate provoca daune ireversibile.

"Ce putem face pentru a avea copii mai înalți? Primele 1000 de zile de viață, adică perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani sunt ca o „fereastră de aur”. În acest timp, creierul și corpul se dezvoltă mai repede decât în orice altă perioadă, formându-se anumite conexiuni între neuroni care vor afecta coeficientul de inteligență al copilului, iar oasele cresc pentru a determina înălțimea lui din viitor. Malnutriția în acești primi ani de viață poate provoca daune ireversibile.

Semnul cel mai vizibil al lipsei de nutrienți esențiali este încetinirea în creștere, atunci când un copil este mult mai mic decât ar trebui să fie pentru vârsta lui. O analiză recentă arată că la nivel mondial încă există 450 milioane de copii cu statură joasă influențabilă de această perioadă, deși procentele sunt într-o continuare scădere. Calea pe care o va lua lumea va depinde în mare măsură de sărăcie, politici și filantropie.

Captură foto: Facebook Dr. Bogdan Pascu 

De ce mulți copii suferă de malnutriție

Ce este însă important pentru noi, ca părinți, să înțelegem din evoluția creșterii din ultimii 20 de ani? Avem dovada clară că intervenții simple, cum ar fi distribuirea de alimente îmbogățite cu vitamine, de suplimente cu fier femeilor însărcinate și educarea părinților cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, s-au dovedit a fi de ajutor.

Foarte important pentru părinți este să conștientizeze că mulți copii suferă de malnutriție nu din cauza lipsei de hrană, ci mai degrabă din cauza lipsei de alimente adaptate vârstei și bogate în micronutrienți. Poate suna ciudat, dar...trebuie să mâncam mâncare adevărată!", a scris medicul endocrinolog pe pagina sa de Facebook.

Malnutriția este o afecțiune cauzată de un aport alimentar inadecvat sau dezechilibrat, ceea ce duce la deficiențe de nutrienți esențiali sau la un exces de substanțe nutritive. Aceasta poate afecta grav sănătatea și dezvoltarea unei persoane, în special în cazul copiilor și persoanelor vulnerabile. Malnutriția prin carență de micronutrienți apare atunci când organismul nu primește suficiente vitamine și minerale esențiale, cum ar fi fierul, iodul, vitamina A și zincul, ducând la probleme de sănătate, cum ar fi anemia, orbirea sau probleme de dezvoltare. Pentru prevenirea malnutriției sunt necesare alimente sănătoase și echilibrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel